Здраве и красота

Трикове за премахване на подути кокалчета на краката

Натурални начини да намалите подуването от неудобни обувки

09.05.2023г. / 13 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подутите кокалчета на краката са често срещан проблем, който причинява болка и дискомфорт. Подуване, възпаление, зачервяване, изкривяване на пръстите на краката са само част от оплакванията, с които се свързват изпъкналите и болезнени кокалчета.

Причините за поява на подути кокалчета на краката са различни. Най-често това е носенето на неудобни обувки, които предизвикват подуване и възпаление на тъканите около ставата, които могат да останат засегнати за дълъг период. Впоследствие може да се калцират и втвърдят, което да доведе до трайно изменение на ставата.

Как да облекчим болката в стъпалата при болезнени кокалчета?

За щастие има някои хитри трикове за премахване на кокалчетата на краката без хирургическа намеса. Можете да опитате някои от тях.

Аспирин и йод

Можете да опитате една чудесна смес от аспирин и йод против подути кокалчета, която върши чудеса. Стрийте 5-6 таблетки аспирин на прах. Към тях добавете около 1-2 супени лъжици йод. Разбъркайте до получаване на паста. Втрийте сместа върху засегнатите кокалчета, наложете компрес и оставете да действа цяла нощ.

Сок от лимон и йод

Сместа от лимонов сок и йод също е много ефективна за премахване на подути кокалчета и облекчаване на възпалението в ставите на пръстите. Изстискайте пресен лимонов сок и го смесете със същото количество йод. Частите трябва да са равни. Напоете компрес с тази смес и наложете върху подутите кокалчета. Увийте и оставете да действа за през нощта.

Грешки в ежедневието, които увреждат ставите

Смес от мед, брашно и прополис

Смесете равни части мед, пшеничено брашно и прополис на прах. Разбъркайте до получаване на гъста паста. Нанесете върху кокалчетата и увийте с компрес за през нощта.

Вазелин и йодирана сол

Смесете 1 супена лъжица вазелин с 1 чаена лъжица морска сол. Добавете малко вода, за да се получи каша или паста. Нанесете с кръгови движения, наложете компрес и отново оставете за през нощта.

Свързани статии

Йод и ябълков оцет

Смесете 1 супена лъжица ябълков оцет с 5 капки йод. Нанесете с компрес върху кокалчето, увийте и оставете за цяла нощ.

Отвара от дафинов лист

Дафиновият лист има прекрасни свойства за премахване на подутини и възпаления по кокалчетата. Накиснете 1 шепа дафинови листа в 300 мл вода. Оставете да престоят една нощ. След това сварете сместа. След като заври изчакайте 5-6 минути, преди да свалите от огъня. Прецедете и оставете да изстине. Правете компрес с тази смес за през нощта.

5 храни, които стимулират здравето на ставите и сухожилията

Масажирайте със зехтин

Зехтинът омекотява втвърдените тъкани и има противовъзпалителен ефект. Мощните антиоксиданти в него проникват през кожата и въздействат, като намаляват подуването в ставите. Масажирайте с чист студено пресован зехтин в продължение на 15-20 минути, след това го оставете да попие в кожата без отмиване. Може да направите и компрес отново за през нощта.

Коментирай