Здраве и красота

Грешки в ежедневието, които увреждат ставите

Какво води до преждевременно износване и възпаления на ставите

17.08.2021г. / 09 52ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ставите са съставните части на скелета ни, които ни носят всеки ден. Те понасят целия товар от нашето ежедневие. Независимо дали водим активен начин на живот с натоварена физическа активност или сме обездвижени, ставите ни понасят всичко. 

5 начина да намалите болките в ставите

Стресът, който им предизвикваме с обездвижването си или с прекаленото натоварване може да се окаже пагубен за тях. Грижата за ставите трябва да се случва всеки ден, за да предотвратите опасни състояния, в които ставите се възпаляват, износват се и от това произтичат редица инвалидизиращи проблеми, които влошават качеството на живот на по-късен етап. 

Какви са грешките в ежедневието, които допускаме и които увреждат ставите ни?

Често носене на обувки с висок ток 

Носенето на обувки с висок ток е изключително опасно за ставите. Високият ток предполага изместване на центъра на тежестта на тялото. Това увеличава многократно натоварването върху коленете, глезените, тазобедрените стави, а това се отразява и на ставите на гръбначния стълб. Носенето на обувки с висок ток е добре да се случва рядко, като токовете не трябва да бъдат екстремно високи. 

При болки в костите и ставите, яжте тези храни

Тренирате прекалено много и повтаряте едни и същи упражнения 

Еднообразното повтаряне на едни и същи движения износва ставите. Претренирането също е изключително вредно за ставите, ставния хрущял и ставните връзки. Претоварването повишава многократно риска от ранно износване на ставите, от възпаления и болезнени състояния. 

Не се разтягате достатъчно 

Преди и след тренировка е важно да отделяте нужното време за разтягане на тялото. Това помага не само на ставите, но и на мускулите, сухожилията, хрущялите. Повишава гъвкавостта и мобилността на тялото. Предпазва от травми и наранявания. 

6 начина да намалите риска от болка в коляното

Не ядете достатъчно омега-3

Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителен ефект, който се отразява благотворно на здравето на ставите. Тези мазнини са важни за подхранването на ставния хрущял и доброто „смазване“ на ставите при работа. 

Пиете прекалено много кафе 

Прекаляването с кафето може да се отрази на много органи и системи в организма, дори и на ставите. Тъй като големите количества кофеин могат да предизвикат възпаления в организма, това може да се отрази, повишавайки риска от възпалителни заболявания на ставите. 

Защо желатинът е полезен за ставите?

Свързани статии

Не пиете достатъчно вода 

Хидратирането на тялото е важно за здравето на ставите. В междуставните пространства на всяка става се съдържа синовиална течност, която е изградена преди всичко от вода. Тази течност има за цел да играе смазваща роля за ставите, като намалява триенето на тъканите и поддържа ставите в добро състояние. Ако не пиете достатъчно течности, ставите ви ще се износят по-бързо. 

Облекчаване на болките в коленете

Не ядете достатъчно зелени листни зеленчуци 

Зелените зеленчуци са много добри източници на витамините К, С и А. Тези антиоксиданти са изключително важни за здравето на костите. Те участват в синтеза на костно вещество и имат противовъзпалителен ефект. Витамин С участва и в синтеза и усвояването на колагена, който е градивна частица на ставния хрущял. 

Коментирай