Здраве и красота

Протеинови закуски за енергия и отслабване

Защо е важно да се включват повече протеини на закуска

06.05.2023г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Закуската е едно от най-важните, може би най-важното хранене за деня. От нея зависят толкова много процеси в организма. Питателната и здравословна закуска носи енергия през целия ден, ускорява метаболизма и подобрява здравословното състояние.

5 грешки, с които съсипвате здравословната закуска

Много хора правят грешката да не закусват, което се отразява на общия калориен прием за деня. Прегладняването сутрин крие риск от преяждане по-късно през деня, най-вече на вечеря, когато храненето трябва да е най-леко. Този вреден навик води до наднормено тегло, затлъстяване, повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания, липса на енергия.

Една от тайните на бързия метаболизъм и поддържането на високи нива на енергия през целия ден е включването на повече протеини на закуска. Протеините ускоряват обмяната на веществата, като дават дълготрайно усещане за ситост и много енергия през деня. Това помага да намалите общия прием на излишни калории.

Полезни храни, подходящи за закуска

Хората, които включват протеини редовно в закуската си имат по-добро тегло и значителни успехи в отслабването и запазването на фигурата.

Протеините дължат този ефект на особеностите в структурата си, които изискват повече време и енергия от тялото, за да бъдат усвоени. Метаболизирането им води до техния разпад до аминокиселини, които са и основната единица, която тялото усвоява.

За да ускорите метаболизма си и да постигнете фантастични резултати в отслабването, вижте някои примерни високопротеинови закуски, с които да стартирате деня си за повече енергия.

16 от най-здравословните източници на протеини

Свързани статии

Бъркани яйца

Бърканите яйца са прекрасна протеинова закуска. Разбийте едно цяло яйце плюс два белтъка и сгответе в тиган без мазнина с незалепващо покритие. В това количество яйца има приблизително 26 грама протеин. Можете да добавите пълнозърнеста филия хляб и съвсем малко сирене, 2-3 резена авокадо.

Кисело мляко

В една чаша кисело мляко има около 26 грама протеин. Към него добавете малко бадеми и 1 цяла чаша горски плодове по избор. Те са богати на фибри и бедни на захари, което прави тази закуска невероятно полезна.

Най-добрите закуски, когато искате да отслабнете

Сандвич със сьомга

Сьомгата е много богата на протеини и омега-3 мастни киселини. За да си направите протеинов сандвич, препечете 2 пълнозърнести филийки хляб, намажете с много тънък слой крема сирене и между тях добавете 2 резена сьомга.

6 страхотни рецепти за закуска

Снимка: iStock

Коментирай