Здраве и красота

Защо пиенето на протеини преди лягане може да е добър избор

Кога е най-добре да приемате протеинови добавки

11.12.2022г. / 15 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеиновите шейкове са чудесна добавка, помагаща за изграждането на мускулатурата. Те сами по себе си, разбира се, не могат да направят чудеса с мускулите ви, ако не тренирате постоянно и целенасочено. Но с тяхна помощ можете да развиете мускулите си и да изваете фигурата си.

Средностатистическият човек не се нуждае от добавки с протеини, особено ако и не тренира редовно и силово. Според healthline.com, най-голяма нужда от протеини имат редовните спортуващи и по-възрастните хора.

10 начина да добавите повече протеини към менюто си

Когато искате да постигнете резултати с фигурата си, да стопите мазнините и да стегнете и развиете мускулите си, е важно да вземете предвид и вида на протеиновите добавки, които избирате. В повечето от тях има голямо количество захари и изкуствени подсладители, които могат да са скрит враг на постигането на целите ви.

От значение е също и формата, под която протеините в шейковете се предлагат. Начинът, по който протеинът се пречиства и обработва, влияе на тялото по различен начин, според WebMD, цитиран от healthdigest.com. Сред най-добрите варианти на качествен протеин са казеин, суроватъчен протеин хидролизат или изолат. Тези форми на протеините се усвояват най-качествено от организма.

Протеините могат да помогнат в контрола на кръвното налягане

Кога е най-доброто време за прием на протеинови добавки?

Общоприето е протеиновите добавки да се приемат сутрин на гладно или след тренировка. Оказва се обаче, че има множество ползи от по-късния прием на протеинов шейк, а именно преди лягане.

Според eachnight.com, пиенето на протеинов шейк вечер преди лягане може да помогне повече за изграждането на мускулната маса, отколкото приемът на тази добавка сутрин, както традиционно е прието. Това е така, защото тялото преминава през специфичен цикъл на почивка, метаболитни и хормонални процеси по време на сън.

16 от най-здравословните източници на протеини

Свързани статии

Всички те представляват сложен механизъм, който оказва влияние върху усвояването на хранителните вещества. Те в комбинация с добрата почивка на тялото съдействат за качественото развитие и изграждане на мускулатурата.

Проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com установява, че приемът на протеини вечер преди лягане може да увеличи синтеза на мускулните протеини – градивните елементи на мускулите.

Закуски, богати на протеини, които ще ви пазят от глад през деня

Не забравяйте, че пиенето на протеини не е достатъчно, за да изградите мускулатурата и да изваете фигурата. Нужни са редовни физически упражнения, с които да надграждате постигнатото всеки път и да си поставяте все по-големи цели. Протеините са само добавка по пътя към успеха.

Коментирай