Здраве и красота

Защо се появяват черни косми по лицето и брадичката

Кога е нормално и кога е проблем

18.05.2023г. / 16 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Окосмяването по лицето е нещо, което никоя жена не иска да вижда. И въпреки това е напълно възможно по лицето да започнат да се появяват черни, плътни косми, особено по брадичката и около устните.

Какво показва окосмяването по тялото ви за здравето?

Преди да побързате да се плашите, че нещо ви има, трябва да знаете, че появата на черни косъмчета в тази зона в повечето случаи е нормална. С течение на времето и напредване на възрастта появата на плътни черни косъмчета по брадичката и над горната устна е често срещан феномен.

Какви могат да са причините за поява на черни косми по лицето и брадичката? Защо започват да се появяват?

Появата на косми и растежът им зависи в най-голяма степен от хормоните в тялото. Хормоните са основните двигатели на производството на космени фоликули и растеж на косъмчетата по определени зони на тялото. Мъжете и жените произвеждат сходни хормони в телата си, но в различни концентрации.

Както мъжете, така и жените имат мъжки полови хормони, наречени андрогени. С напредване на възрастта съотношението между мъжките и женските полови хормони се изменя.

Мъжките хормони могат да увеличат количеството си в организма, което да доведе до нежелано окосмяване на места, характерни за мъжете.

Край на нежеланото окосмяване по лицето!

С течение на времето естрогенът в женското тяло намалява. Това е естествен процес, свързан със стареенето, който не може да се спре.

Ниските нива на естроген и високите нива на андрогени влияят върху повишаването на окосмяването в зони, характерни за мъжката структура. Колкото повече спадат нивата на естроген, толкова вероятността да се повиши окосмяването се покачва.

Не само процесите на стареене, влияещи на хормоните, могат да са причина за повишено окосмяване по лицето, гърдите, гърба, кръста. Има някои допълнителни фактори и състояния, които също могат да са в основата на този неприятен проблем.

5 потенциални причини за поява на окосмяване по брадичката

Свързани статии

Сред тези фактори са автоимунни заболявания, метаболитен синдром, синдром на поликистозните яйчници, противозачатъчни таблетки, нередовна менструация, повишена или понижена функция на щитовидната жлеза, бременност.

Можете ли да премахвате лицевото окосмяване без притеснение?

Краткият отговор е да, можете. Не се страхувайте да скубете тъмните косми или да ги премахвате с помощта на лазерна епилация. Това са най-подходящите методи за борба с нежеланото окосмяване по лицето. Бръсненето не е най-добрата опция.

Митове за интимното окосмяване

Ако забележите повишено окосмяване по лицето, което ви притеснява, задължително се консултирайте с лекар, който да определи причината за това и да прецени нормално ли е или състоянието налага предприемане на специфични мерки.

Коментирай