Здраве и красота

5 потенциални причини за поява на окосмяване по брадичката

На какво се дължи нежеланото окосмяване

08.07.2019г. / 11 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Окосмяването по женското лице обикновено не се счита за нормално, особено ако е възникнало внезапно и ако става въпрос за дебели и черни косми, растящи от брадичката или разпростиращи се към бузите и долната челюст. 

За какво може да подсказва тази внезапна промяна?

Какво не знаете за окосмяването?>>>

Синдром на поликистозните яйчници 

Много жени в детеродна възраст страдат от този проблем. Характеризира се с образуване на кисти в яйчниците, които възпрепятстват съзряването на яйцеклетките. Това причинява затруднения в репродуктивната функция на женския организъм. Синдромът на поликистозните яйчници се свързва с хормонален дисбаланс, който причинява наддаване на тегло, акне, повишен растеж на косми на необичайни места. 

Синдром на Кушинг 

Синдромът на Кушинг е хормонално разстройство, познато като хиперкортизолизъм, при което се наблюдават силно повишени нива на кортизол в кръвта – хормон на стреса, секретиран от надбъбречните жлези.

Свързани статии

Причини за поява на черни плътни косми по лицето>>>

Инсулинова резистентност 

Когато панкреасът отделя повече инсулин от необходимото, а клетките в тялото не отчитат неговото наличие, се наблюдава така наречената инсулинова резистентност, при която съществува риск от отключване на диабет. Характерно за състоянието е трупане на тегло около талията, общо затлъстяване, повишени или нормални нива на кръвната захар, но с високи нива на серумен инсулин. При инсулиновата резистентност много често се повишават и нивата на тестостерона при жените, което в комбинация с високия инсулин действа андрогенно и предизвиква поява на нежелано окосмяване по брадичката, гърдите, гърба, бузите. 

Бременност 

При бременност хормоналният статус също се променя, понякога по патологичен начин. Промените в нивата на тестостерона може да се дължат на бременността, което да причини и нежелано окосмяване. 

Рак на яйчниците или на надбъбречните жлези 

Когато в яйчниците или надбъбречните жлези се появи туморна маса, обикновено това предизвиква свръхпроизводство на андрогенни хормони. Те са в основата на появата на окосмяване по лицето при жените. 

Повишено окосмяване през бременността – нормално ли е?>>>

* * * 

Съвет: При поява на нежелано окосмяване или някакъв друг смущаващ симптом е задължително да се консултирате с лекар преди да предполагате дали страдате от нещо или не. 

Коментирай
Свободно време