Здраве и красота

Слънчогледовото семе и неговите неочаквани ползи за здравето

Защо обикновените семки, на които не обръщаме внимание, са толкова полезни

24.05.2023г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Слънчогледовите семки са един от най-разпространените видове семена. Това е и причината да не им обръщаме толкова сериозно внимание. Много хора ги възприемат като обикновена занимавка по време на разходка в парка, на футболен мач или просто когато гледате телевизия. 

Трябва ли да накисваме семената, ядките и бобовите преди консумация?

Но слънчогледовото семе всъщност е изключително здравословно. То ще ви изненада с многобройните си неочаквани ползи, за които не сте подозирали. 

За здрава и красива кожа 

Слънчогледовите семки са изключително полезни за кожата. Те са много богати на витамин Е, който е един от най-мощните антиоксиданти за сияеща, млада и свежа кожа. Той има свойството да предпазва от слънчевите лъчи, да ускорява обмяната на кожните клетки и тяхната регенерация и да забавя стареенето. 

Мощни противовъзпалителни свойства 

Витамин Е в слънчогледовото семе има много силни противовъзпалителни свойства. Той намалява уврежданията в кожата, акнето, но и действа противовъзпалително във всички тъкани в организма. 

6 причини да консумирате семена от резене

По тази причина, както и заради наличието на мастни киселини в слънчогледовите семки, те намаляват холестерола, кръвната захар и дори потискат симптомите при някои хронични заболявания, като ревматоиден артрит, астма. 

За здрава сърдечносъдова система 

Тъй като витамин Е и мастните киселини в слънчогледовите семки имат намаляващи холестерола свойства и ефекти, те са изключително полезни за сърдечносъдовата система. 

Слънчогледовите семки съдържат мощни противовъзпалителни и антиоксидантни вещества, които се борят със свободните радикали, причиняващи хронични заболявания на сърдечносъдовата система. Консумацията им може да намали кръвното налягане и сърдечносъдовия риск. 

Ползите от семена от чиа по време на бременността

Заздравяват костната система 

Редовната консумация на слънчогледови семена в малки количества помага да предпазите костите си от чупливост и увеличава тяхната плътност. В слънчогледовото семе се съдържат ценни за костите минерали – магнезий, калций, мед, които съдействат за заздравяването на костите и увеличаване на тяхната плътност. 

За превенция на рак 

Слънчогледовите семки могат да са и добър приятел в борбата с рака. Техните противовъзпалителни вещества и антиоксиданти допринасят за намаляване риска от рак. Слънчогледовото семе е богат източник и на селен, който има доказани противоракови свойства. 

4 вида семена, които трябва да консумираме по-често

Този минерал потиска деленето на потенциално увредените клетки, като по този начин намалява риска от възникване на рак и разрастването му. Селенът е и много полезен за функциите на щитовидната жлеза. 

Коментирай