Здраве и красота

За какво помагат кайсиевите ядки

Ползите им за здравето и красотата са необятни

29.05.2023г. / 14 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кайсиевите ядки са много подценявани, а това е голяма грешка, защото притежават фантастични ползи за здравето и красотата. С тяхна помощ можете да си приготвите здравословни шейкове, смутита, салати, дресинги, както и да ги включите в някои изключително полезни за кожата натурални продукти против бръчки за стегната и красива кожа. 

За какво помагат кайсиевите ядки и защо са толкова полезни?

Причини да включите масло от лавандула в грижата за красотата

Противовъзпалителни свойства 

Кайсиевите ядки имат силни противовъзпалителни качества, които дължат на мастните киселини и антиоксидантите в състава си. Богатото наличие на минерали и витамини в тях успокоява болки в ставите, артритни болки, разтежения, мускулни болки, главоболие. 

За здрава и силна имунна система 

Кайсиевите ядки са много полезни за имунитета. Те подсилват защитните механизми на организма, като допринасят за предпазването от инфекции и зарази.

Кайсиевите ядки са чудесен начин да подсилите имунната система, доставяйки ѝ всички необходими вещества за нейните функции. 

За здрава сърдечносъдова система 

Една от незаменимите ползи за здравето на кайсиевите ядки е положителното им влияние върху холестерола. Те го понижават, като това е от ключово значение за сърдечносъдовата система.

Защо маслото от жожоба е полезно за косата

Редовната консумация на кайсиеви ядки спомага за контрола на лошия холестерол, превенцията на натрупването му по стените на кръвоносните съдове, контрол на кръвното налягане и намаляване риска от инфаркт и инсулт. 

Намаляват риска от рак 

Тъй като кайсиевите ядки са много богати на антиоксиданти, те не само имат противовъзпалителни свойства, но и намаляват риска от рак.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали, които причиняват увреждания в клетките и създават условия за злокачествени изменения. 

За красива кожа 

Кайсиевите ядки могат да се използват като основна съставка в домашно приготвени кремове, лосиони, маски за подхранване и хидратиране. Те притежават ценни мастни киселини, фибри, антиоксиданти и богат набор от минерали, които проникват дълбоко в кожата и я подхранват. 

Етерично масло от мей чанг – за стегната кожа и релаксация

Етеричното масло от кайсиеви ядки е превъзходен продукт, който може да ви даде всичко това. Например, можете да го смесите с кафява захар, така че да получите груба смес за ексфолиране.

С нея правете масаж на лицето и тялото, за да премахнете мъртвите клетки и едновременно да подхраните и хидратирате. 

Можете да си направите и домашен хидратиращ крем с масло от кайсиеви ядки, 1-2 супени лъжици масло от ший и 2-3 супени лъжици кокосово масло. Загрейте на водна баня кокосовото масло и маслото от ший за кратко, докато ги разтопите. 

11 причини да ползваме масло от баобаб за кожата и косата

Свързани статии

Свалете от котлона, оставете да изстине леко, добавете маслото от кайсиеви ядки, разбъркайте добре и оставете да изстине напълно. Прехвърлете в подходящо бурканче. Нанасяйте сутрин и вечер. 

За красива коса 

Направете си маска за коса с помощта на кайсиевите ядки. Втривайте чисто масло от кайсиеви ядки в измита и изсушена коса. С длани разнесете маслото по дължина на косъма, след това срешете косата, за да попие добре. То ще подхрани косъма от корена до върха, като го остави гладък и мек. 

Друг вариант за маска с масло от кайсиеви ядки е да смесите 1 супена лъжица масло от кайсиеви ядки, 1 жълтък, 2 капки масло от арган. Разбъркайте всичко много добре.

Масло от марула – за млада кожа и подхранена коса

Нанесете в корените на косата, масажирайте няколко минути. Разнесете с пръсти надолу по дължина на косъма. Оставете маската да действа 20 минути и измийте.  

Коментирай