Здраве и красота

Масло от марула – за млада кожа и подхранена коса

Богато е на витамини С и Е

13.07.2022г. / 05 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Богатото масло от марула се получава от ядките на плода марула, който произхожда от Африка, където се използва от много години в грижа за кожата и косата. Днес, козметичните компании, използват маслото от марула за създаването на лосиони, кремове, грижа за косата.

Маслото се характеризира с фина молекулярна структура, хидратира и осигурява защита както за кожата, така и за косата. Богато на омега и олеинова киселина. То е ключов фактор за възстановяване и укрепване на бариерната функция, особено на кожите, които са дехидратирани, но същевременно не допринася за излишното омазняване. Използвайки го, ние си осигуряваме грижа, богата на антиоксиданти, както L-аргинин и глутаминова киселина, които действат хидратиращо и противостареещо.

Две съставки срещу тъмни кръгове и торбички под очите

Антиоксидантите, като витамин Е и витамин С, се борят със свободните радикали, които потенциално могат да увредят клетките. Маслото от марула е подходящо за направата на домашни кремове, балсами за устни, според някои западни източници спомага и за заздравяване на повърхностни леки рани.

При добра поносимост може да се нанася самостоятелно в малки количества върху кожата на лицето и тялото, също и в зоната на околоочния контур.

Чудесна грижа е за кожата на ръцете, за подхранване на суха и изтощена коса. Ако кожичките около ноктите ви често са разрошени, сухи, грижата с масло от марула ще помогне за тяхното подхранване, като същевременно ще помогне и за подхранване и заздравяване на ноктите.

Домашен подхранващ крем с масло от ший и етерични масла

Как може да ползвате маслото от марула?В грижа за косата може да се добавя в малки количества към шампоана по време на измиване на косата или да се нанася на краищата на суха коса за подхранване и стилизиране. Може да добавите маслото и към домашните ви маски за коса.

В грижа за лицето може да се ползва самостоятелно, в комбинации с други масла, към домашни пилинги. В грижа за кожата на тялото също може да се ползва самостоятелно или в комбинация с други масла, добавено към лосиона за тяло.

Свързани статии

Ето една идея за противостареещ серум с масло от марула:

В купичка комбинирайте 3 супени лъжици масло от марула, 2 супени лъжици масло от шипка, 15 капки етерично масло гераниум, 10 капки етерично масло от тамян. Всичко се разбърква добре, след което сместа се прехвърля в стъклено шишенце с капкомер. Използвайте този серум всеки ден или няколко пъти седмично.

Внимание! Възможно е маслото от марула, както и останалите масла, да предизвикат кожни раздразнения, затова тествайте малко количество от тях от вътрешната страна на кожата на китката си.

Коментирай
Свободно време