Здраве и красота

Етерично масло от мей чанг – за стегната кожа и релаксация

И с прекрасен аромат

04.05.2023г. / 12 26ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В грижа за кожата на тялото и лицето, косата, духа и цялостното здраве, понякога използваме етерични масла. Всяко масло носи свой уникален аромат и ползи за здравето ни. Чували ли сте за етеричното масло мей чанг (may chang)? То често влиза в състава на редица козметични грижи. Предпочитано е и за постигане на релаксация. Смята се, че насърчава спокойствието и вътрешния баланс.

Ароматът му е приятен, плодов, сладък, напомнящ за лимон, изключително освежаващ. Използва се само за външна употреба и е важно преди да се нанесе върху кожата, да се комбинира с друго масло или да се добави към лосион, крем. Може да се добавя и към арома лампа, дифузер, парна инхалация, вана. Етеричното масло се добива от плодовете на растението litsea cubbea, произхождащо от Китай, но разпространено и в Югоизточна Азия.

Някои от ползите от употребата на етеричното масло мей чанг включват:

1. Облекчава уморените мускули.

2. Смята се, че облекчава кожни проблеми като екзема, псориазис и кожни алергии.

3. Подходяща грижа е при целулит.

4. Помага против инфекции и гъбични проблеми, подагра, гъбички по краката.

5. Допринася за стабилизиране на кръвното налягане.

6. Намалява кашлицата по време на настинки.

7. Известно е, че подобрява симптомите на възпаление, особено тези при артрит.

8. Стяга кожата.

9. Тонизира и укрепва тялото.

10. Спомага за контролиране на потенето.

Освен това етеричното масло мей чанг, тъй като има антисептични свойства, се използва в домашно приготвени дезинфектанти и репеленти срещу насекоми, като комари например.

С кои други масла можем да съчетаваме мей чанг в грижа за кожата или когато решим да си направим вана, парна инхалация, дифузер?

Това етерично масло се комбинира прекрасно с флорални и дървесни етерични масла. Например със здравец и тамян за повишаване на настроението. Чаеното дърво за повече свежест и мотивация. Сладък портокал, лайм или масло от грейпфрут също се комбинират много добре с мей чанг. С билковите аромати като лавандула, иланг-иланг или розмарин, постигате по-дълбока релаксация.

Внимание! Преди употреба винаги се допитайте до лекар или специалист по етерични масла.

Коментирай