Здраве и красота

3 хитрини за лесно разресване на косата

Правилното разресване предпазва косата от увреждане

25.05.2023г. / 07 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата понася всякакви агресивни въздействия всеки ден. Мием я, сушим я, разресваме я, а след това правим прически, които допълнително я отслабват и я карат да страда. 

Стягане с ластик, нагряване със сешоар, преса или маша са само част от предизвикателствата, с които косата се сблъсква ежедневно. Това заедно с боядисването може да направи косата слаба, крехка, накъсана и да я накара да пада бързо.

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

Ако искате косата ви да не страда от косопад и да бъде лъскава, жизнена и силна, започнете от правилното разресване. Много хора правят грешки с ресането, които увреждат косата. Една от най-сериозните е разресването на мокра коса. 

Може да ви се струва удачно да разрешите косата, докато е мокра и сте нанесли балсам или маска, но това не е така. Избягвайте сресването на мокра коса, защото това я прави още по-слаба, тъй като докато косъмът е влажен, той е по-уязвим на увреждания. 

Вместо това вижте 3 хитрини за бързо, лесно и щадящо разресване на косата, с помощта на които тя ще блести, ще е здрава и силна. 

Ябълков оцет 

Ябълковият оцет е чудесно средство за изплакване на косата. Той помага за избистрянето ѝ, лесното разресване и прочистване от наслагвания по косъма, които го правят уязвим. 

5 причини за сухи краища на косата

Смесете две супени лъжици оцет с една чаша топла вода. Изплакнете косата след измиване с шампоан. Оставете да постои така 5-6 минути, след това изплакнете с чиста вода. Оцетът действа като балсам, който улеснява разресването след изсушаване. 

Сода бикарбонат 

Содата е друга лесна хитрина за бързо и лесно разресване на косата. Смесете една част сода с три части от любимия ви балсам за коса. Разбъркайте добре в купичка и нанесете по цялата дължина на косата. Оставете да действа 5 минути и изплакнете. 

Содата подсилва влиянието на балсама, като прави косата още по-нежна, лека за разресване и я предпазва от заплитане. 

10 трика за бърз растеж на косата

Свързани статии

Кокосово масло за дълбоко подхранване 

Измийте косата си с шампоан. Подсушете добре излишната вода с кърпа. Нанесете разтопено кокосово масло, втрийте добре с пръсти по цялата дължина на косъма, след това внимателно, бавно и нежно срешете косата с широк гребен. 

Увийте косата с кърпа или шапка за баня. Оставете да действа през цялата нощ. На сутринта изплакнете и измийте отново, ако се налага. Нанесете балсам или маска. 

Дълбокото подхранване, което кокосовото масло осигурява по този начин, прави косата лесна за разресване. Колкото по-редовно я подхранвате във възможно най-голяма дълбочина, толкова по-жизнен е косъмът. А когато косата е жизнена и не е изтощена, тя не се заплита и се разресва много по-лесно. 

8 трика, с които да накарате тънката коса да изглежда гъста

Коментирай