Здраве и красота

Кога е най-доброто време за пиене на вода и кога не

Кога е добре да пиете вода и кога трябва да се въздържате

04.06.2023г. / 06 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата е най-здравословната и необходима течност за организма. Тя е изворът на живота, без който нашите тела не могат да функционират. Но тя може да е едновременно дар от природата и враг, за който не подозирате. Предозирането с водата може да има много странични ефекти. Важно е да пием достатъчно вода, но също толкова важно е да не прекаляваме с нея. 

През денонощието има моменти, в които не трябва да пием вода, както и такива, в които е по-добре да  я приемаме за повече здраве. 

Признаци, че пиете твърде много вода

Кога е най-подходящото време да пием вода и кога е добре да се въздържаме от нея?

Добре е да пиете вода веднага след събуждане 

През цялата нощ организмът ви е изгубил голяма част от водата, която му е нужна. По тази причина е много важно да изпиете чаша вода веднага след като станете от сън. Водата рано сутрин след събуждане дава енергия, оказва благотворно влияние върху метаболитните процеси, хидратира тялото и възстановява изгубените течности през нощта. 

Не пийте вода по време на хранене 

Водата може да разреди стомашните сокове по време на хранене и да ги направи по-малко ефективни за храносмилането. По тази причина не е добре да пиете вода по време на хранене. За предпочитане е да пиете айран или да хапнете малко кисело мляко вместо да пиете вода. 

Пийте вода поне половин час преди хранене

Пиенето на вода най-малко 30 минути преди хранене позволява едновременно да запълните стомаха си с нея, за да ограничите приема на излишни калории без да разреждате излишно стомашните сокове и нарушите храносмилането. 

Разпределяйте количеството вода преди вечерта 

Не правете грешката да забравяте да пиете вода през деня, а да наваксвате вечер. Пиенето на вода късно вечер може да предизвика подуване, задържане на течности, да наруши съня. 

Защо е важно да пиете вода сутрин след събуждане?

Свързани статии

Ако изпиете голямо количество вода късно вечер вероятността това да ви накара да се будите повече от веднъж през нощта е голяма. 

Това нарушава съня, накъсва го, а това води до редица смущения в процесите в организма. Освен всичко това ви прави изморени и без енергия през деня. 

Пийте вода преди и след тренировка, но с внимание 

Важно е да пиете достатъчно вода пред и след тренировка, за да не се дехидратирате. Но също така е важно да не прекалявате с нея, особено преди тренировка, защото това може да причини дискомфорт, връщане на водата в хранопровода, киселини, задъхване. 

Какво се случва в тялото, ако пиете топла вода всеки ден?

Пиенето на вода след тренировка е много важно и не трябва да се забравя, защото така се възстановяват изгубените течности при изпотяване, ускорено дишане и пулс. 

Коментирай