Здраве и красота

5 признака на инфекция на пикочните пътища

Симптоми, които да не отминавате

08.06.2023г. / 14 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на пикочните пътища са едни от най-често срещаните. Много хора ги считат за безобидни и ги неглижират, но ако останат нелекувани задълго, те могат да прераснат в сериозен здравословен проблем.

10 начина да предотвратите инфекциите на пикочните пътища

Много хора не обръщат внимание на признаците на инфекции на пикочните пътища. Ранното им регистриране и навременното предприемане на лечение е от ключово значение за предпазването от по-сериозни последици.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнение за инфекция на пикочните пътища незабавно се консултирайте с лекар.

Кои са признаците на инфекции на пикочните пътища?

Чести позиви за уриниране

Един от най-характерните симптоми на пикочна инфекция е честото уриниране. Може да не успявате да отидете до тоалетна пълноценно, но позивите са налице. Ако инфекцията се разрасне, те могат да ви накарат да тичате до тоалетната с усещането, че имате голямо количество насъбрана урина, а реално да не е така.

Кръв в урината

Един от по-сериозните признаци на инфекция на пикочните пътища е появата на кръв в урината. Тя подсказва, че инфекцията е напреднала и няма никакво време за чакане и отлагане. Незабавната консултация с лекар е задължителна.

Как да се предпазим от възпаление на пикочните пътища

Висока температура, втрисане

Развиващата се инфекция на пикочните пътища обикновено предизвиква повишаване на температурата и втрисане. В началото може да не усетите тези оплаквания, но ако не предприемете мерки навреме, влошаването на инфекцията може да доведе до висока температура и треска.

Свързани статии

Липса на урина

Едно от сериозните състояния, до които нелекуваните инфекции на пикочните пътища могат да доведат, е невъзможността за отделяне на урина. Ако забележите, че сте спрели да ходите до тоалетната или опитите ви са увенчани с неуспех, това може да предизвика сериозен дискомфорт и да застраши здравето.

Невъзможността за отделяне на урина може да подсказва, че инфекцията е стигнала до бъбреците, а това изисква моментална лекарска намеса.

Как захарта уврежда пикочния мехур

Болки в гърба и кръста

Много хора бъркат болките в гърба и кръста с нещо различно от инфекция на пикочните пътища. Те обаче могат да са провокирани именно от това. Ако са засегнати бъбреците, болката може да се усеща в долната част на гърба, малкия таз или кръста. Може да е придружена от парене и спазми.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати