Здраве и красота

8 знака, че не ядете достатъчно

Страдате от косопад

12.06.2023г. / 08 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стресът, натовареното ежедневие, настинките и т. н. са само част от факторите, които могат да ни накарат да се чувстваме извън нормалния си ритъм, да не сме в добра форма. Понякога дори в спортните активности не можем да дадем максималното от себе си. Дали приемаме достатъчно калории? Това е въпрос, който не бива да забравяме да си зададем, особено ако сме решили да подобрим формата си или да сменим начина си на хранене. Вижте 8 знака, че може би имате дефицит на калории.

Ниски нива на енергия – Когато често имаме дефицит на калории, нашето тяло не е в състояние да се захранва правилно. Това може да ни накара да се почувстваме летаргични и мудни. Най-вече това се случва при намален прием на протеини и въглехидрати.

Суперхрани за по-млада кожа

Световъртеж – Той би могъл да е един от първите физически признаци на недостатъчно хранене. Когато не се храним достатъчно, нивата на кръвната ви захар могат да спаднат рязко и да ви накарат да се почувствате замаяни.

Трудно запомняне на нова информация и намалена трудоспособност – Когато сме пропуснали хранене, не сме се хранили дълги часове или храната е била оскъдна, то тогава тялото започва да пести енергия, което пък нарушава процеса на запомняне, концентрация.

Косопад и чупливи нокти – Когато не се храним достатъчно и храната ни е бедна на полезни хранителни вещества, то органите с най-висок приоритет ще поемат водеща роля в получаването на тези хранителни вещества, които все пак има в консумираните храни. Това включва мозъка, сърцето и белите дробове, а не косата, кожата и ноктите ви. Здравето на косата, кожата и ноктите е тясно свързано с това какво ядете, заедно с това колко витамини и минерали усвоява тялото ви.

4 елемента при умора за повече енергия

Ставаме раздразнителни – Западни проучвания показват, че ниските нива на глюкоза всъщност могат да причинят агресия и агресивно поведение, нервност. Така че, когато не сте яли нищо, раздразнителността може да бъде един от първите забележими странични ефекти от липсата на достатъчно храна.

Усещане за втрисане – Ако не ядете достатъчно, вероятно организмът ви няма да е в състояние ефективно да извършва термогенеза, което е процес, който помага на тялото ви да генерира топлина. Някои западни изследвания показват, че хората, които следват ограничителна диета, имат по-ниска телесна температура.

Свързани статии

Постоянна жажда – Когато се храним, тялото ни получава електролити от храната, които оказват влияние върху жаждата. Те включват натрий, калий и магнезий. Ако все още се чувствате жадни, след като сте изпили чаша вода, това е червен флаг, че може да не приемате достатъчно калории.

Грешки в здравословната закуска, които пречат да отслабнете

Аменорея – Аменореята е научният термин за липса на месечен цикъл. Жените може да имат пропускане на цикъла си поради различни причини, включително бременност, промени в начина на хранене и стрес. Специфични здравословни състояния като хипотиреоидизъм и синдром на поликистозни яйчници също могат да повлияят на нивата на хормоните ви и следователно и на менструацията ви.

Аменорея може да възникне и ако не ядете достатъчно и имате малко телесни мазнини или сте с поднормено телесно тегло.

Коментирай