Здраве и красота

Защо гъбите са толкова полезни за здравето и имунитета

Бета-глюканите и антиоксидантите – какво е значението им за организма

17.06.2023г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбите са една истинска суперхрана. Те не трябва да се пренебрегват и е препоръчително да се включват редовно в храненето, защото са изключително полезни. Различните видове гъби съдържат различни хранителни вещества в различно съотношение.

Но едно от веществата, заради които гъбите трябва да заемат централно място в менюто са бета-глюканите. Тези специфични съединения играят съществена роля за имунната система, деленето на клетките в тъканите.

Бета глюкани – какво представляват и откъде да си ги набавим?

Гъбите са и много бедни на калории, което ги прави подходящи за всяка диета. Консумацията им носи наслада и засищане задълго, което предпазва от преяждане и прием на излишни калории.

Защо гъбите са толкова полезна храна за здравето?

За силен имунитет

Гъбите подобряват функциите на имунната система, благодарение на бета-глюканите в състава си. Те повишават имунитета и защитните сили на организма, което предпазва клетките от увреждания и намалява вредното въздействие на различни патогени и микроорганизми.

Гъбите са източник на витамин D

Витамин D основно се синтезира в тялото чрез слънчевата светлина, но той се съдържа и в някои храни. Гъбите са една от тях. Те синтезират витамин D в състава си също чрез слънчевата светлина, като концентрациите му в тях са завидни.

6 изключителни суперхрани за добър имунитет

Антиоксиданти

Гъбите съдържат голямо количество антиоксиданти, което е много важно за забавяне на стареенето на клетките, потискане на образуването на ракови клетки, отключването на дегенеративни и възпалителни заболявания. Антиоксидантите противодействат и на стреса в тялото, който уврежда и влошава здравето.

Гъбите са приятел в контрола на теглото

Гъбите помагат в отслабването, защото са много бедни на калории. Те същевременно съдържат много фибри, които засищат и ускоряват метаболизма, подобряват разграждането и усвояването на хранителните вещества.

5 големи ползи от фибрите

Предпазват от рак

Благодарение на антиоксидантите в състава си, гъбите са суперхрана, която допринася за превенцията на рак. Редовната им консумация може да понижи риска от ракови заболявания, тъй като антиоксидантите действат противовъзпалително и противораково. Ежедневната консумация или похапването на гъби поне 4-5 пъти седмично може да понижи значително риска от рак.

Коментирай