Здраве и красота

6 изключителни суперхрани за добър имунитет

Кои са храните и веществата, които са най-важни за имунната система

17.01.2023г. / 08 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имунитетът е един от най-важните фактори за това как ще се пребори организмът, когато се срещне с вируси и бактерии. Добрият имунитет не може да обещае, че няма да се заразите с тези патогени, защото това е невъзможно, но той може да ви помогне да се справите с тях по-леко и безобидно за организма и здравето.

13 начина да подсилим имунната система

В зимния сезон, когато вирусите, грипът и настинките са навсякъде около вас, добрият имунитет ви е повече от важен. А за да поддържате добра и силна имунна система ви е нужно здравословно хранене всеки ден в дългосрочен план.

Защо храненето е толкова важно за имунитета?

Ако искате да подобрите имунните защити на организма е от огромно значение да се храните здравословно и да приемате необходимите за имунитета хранителни вещества. За да функционират правилно, клетките на имунната система имат нужда от разнообразна храна, от която да черпят достатъчно хранителни вещества.

Някои храни се открояват с изключителни качества по отношение на имунитета. Според списание Nutrients, някои храни могат да се определят като изключителни суперхрани с огромно значение за имунната система, тъй като са много богати на протеини, аминокиселини, пробиотични елементи, фибри, витамини и минерали.

Кои са изключителните суперхрани за по-добър имунитет?

Листни зеленчуци

Листните зеленчуци са един от най-добрите растителни източници на фибри, желязо, витамин С и К. Тези елементи са много важни за добрия имунитет. В допълнение листните зеленчуци са добър източник на бета-каротин и фолати, играещи съществена роля за имунната система и функциите на нейните клетки.

Кои храни и напитки подсилват имунитета по време на настинка и грип

Пробиотични храни

Ферментиралите храни са пробиотични източници, защото съдържат естествени живи пробиотични бактерии. Такива храни са киселото мляко, киселото зеле, кефирът, темпе, киселите краставички, соята, туршиите. Пробиотичните бактерии участват пряко във функциите на имунната система и е много важно да присъстват в храненето.

Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който е антиоксидант и също участва в имунните процеси. Той насърчава производството на бели кръвни клетки, имунни клетки, които участват в борбата с навлизането на патогени в организма.

Храни, богати на витамин Е за здрава кожа и имунитет

Горски плодове

Горските плодове са първенци по наличие на антиоксиданти и витамин С. Те също са много богати на фибри, от които пробиотичните бактерии имат нужда, за да се размножават и да функционират правилно. Като следствие от тези процеси имунната система съумява да работи нормално, за да се справя с атаките на вирусите и бактериите.

Протеини

Протеините в чистата им форма са една от основните градивни единици на всяка клетка в тялото. Без да се внасят в организма чрез храната, функциите на клетките се затрудняват, включително тези на имунната система. Ето защо протеините имат особено важна роля. Най-добрите източници на протеини са нетлъстото чисто месо, яйцата, бобовите растения, соята, пълнозърнестите храни, ядките, рибата и морските дарове.

5 мощни билки за защита от вируси и за силен имунитет

Зелен чай

Зеленият чай е много важен за имунната система, защото е много богат на антиоксиданти. Тези противовъзпалителни вещества помагат на имунната система да се бори с навлизането на патогени и да потиска качествено възпалителните процеси в клетките и тъканите, които те причиняват.

Коментирай