Здраве и красота

8 хитрини за красива и здрава коса

Как да направите косата по-жизнена

05.10.2023г. / 15 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата и здрава коса изисква грижи. Трябва да полагате усилия, за да подобрите външния ѝ вид и да го поддържате. Всеки тип коса има свои индивидуални особености и нужди, но има и някои правила, които важат за всяка коса. Спазването им ще ви помогне да се радвате на жизнена, лъскава, здрава коса с повече блясък.

Храни за здрава и лъскава коса (галерия)

Ето 8 хитрини за красива и здрава коса.

1. Не измивайте косата всеки ден.

Честото миене на косата я изсушава прекалено и я прави по-слаба. Старайте се да не я миете всеки ден, ако искате да запазите косъма хидратиран, лъскав и жизнен. Прекалено честото измиване отнема влагата от косъма и го прави слаб и уязвим.

2. Не търкайте с кърпа.

Агресивното търкане на мократа коса с кърпа след баня я отслабва и уврежда. Когато косата е мокра, тя е много по-податлива на увреждания, накъсване, начупване и цъфтеж. Избягвайте търкането. По-скоро попивайте леко.

3. Не използвайте твърда четка или гъст гребен.

Агресивното разресване накъсва косата. Ако използвате груби четки и гребени, това ще отслаби косата и ще я направи слаба и крехка. Вместо това използвайте по-мека четка или гребен с по-рехави зъбци.

4. Използвайте шампоан и балсам според типа коса.

Важно е да избирате правилните продукти за косата си, така че грижата за нея да е адекватна. Точните шампоан и балсам за нуждите на косата ви ще ѝ помогнат да бъде по-здрава, красива и жизнена.

3 начина да използвате кокосово масло за бляскава и здрава коса

5. Не сушете със сешоар всеки път.

Давайте глътка свобода на косата си и ѝ позволете да се суши на въздух. Старайте се да използвате сешоара по-рядко, защото той изтощава косата, прави я суха и податлива към накъсване.

Свързани статии

6. Не използвайте нагряващи уреди.

Нагряването на косъма е вредно не само при използване на сешоар, но и преса за коса, маша и други топлинни уреди. Колкото по-често нагрявате косата, толкова по-увредена става тя.

7. Избягвайте постоянното пипане на косата.

Честото докосване на косата я замърсява. Дърпането, дъвченето на косата, усукването на кичурите – всички тези вредни навици я изтощават.

8. Копринена калъфка за възглавница.

Спането върху синтетични калъфки е строго забранено не само за косата, но и за кожата. Те запаряват и предизвикват увреждане, условия за бактериален растеж, задържане на влага, пот.

Как да използвате яйчен жълтък за здрава и бляскава коса

Рискът косата да се оплете, да се наелектризира и да стане по-уязвима по време на въртене на сън е по-малък, ако използвате копринена калъфка. Тя осигурява леко и плавно хлъзгане на косата по време на сън без заплитане и накъсване.

Коментирай