Как да предпазите косата си от изсушаване през лятото?

Мийте косата след басейн

12.06.2024г. / 10 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лятото е един от най-хубавите, но и най-предизвикателните сезони за нашата красота. Жаркото слънце, солената вода и повечето време на открито могат сериозно да се отразят на състоянието на косата и кожата ви. Затова в следващите редове ви предлагаме няколко трика, с които да предпазите косата си от изсушаване. Кои са те?

Сменете маската си за коса 

Ако се притеснявате, че косата ви е без блясък или пък е суха, дайте ѝ допълнителната грижа, от която се нуждае! Потърсете дълбоко възстановяваща маска за коса с морски водорасли. Тя ще ви помогне за допълнителна хидратация и укрепване на сухата коса. Вместо обичайния си балсам, нанесете качествена маска за коса във вашата рутина (от 1 до 3 пъти седмично). Нанесете обилно количество върху косата си след измиване с шампоан и оставете да действа толкова дълго, колкото е необходимо.

Свързани статии

Защитете косата си 

Кожата ви не е единствената част от тялото ви, която се нуждае от слънцезащита. Вашите косми също са податливи на увреждане от слънцето. Излагането на вредни ултравиолетовите лъчи кара косата да става чуплива, да се къса лесно и може да я направи прекалено дехидратирана. Решението? Слънцезащитен крем за коса. Създайте си ежедневен навик да прилагате продукт за грижа за косата, който съдържа UV филтри. Тези продукти предпазват косата от увреждане от слънцето, както и боядисаната коса от избледняване.

Изплаквайте косата предварително

Слънцето не е единственото нещо, което може да остави косата ви суха и чуплива – хлорът също може да е виновен и за изсушените кичури. А ето и какво решение ви предлагаме: преди да се потопите в басейн, първо изплакнете косата си с нехлорирана вода. Вашият космен фоликул ще се отвори и ще поеме тази вода, а не пълната с хлор вода, в която ще се потопите. За максимална защита нанесете в косата си балсам, преди да влезете в басейна.

Свързани статии

Мийте косата си след басейн

Независимо дали е след плуване в басейна или пък след дълъг ден на плажа, добра идея е да измиете косата си веднага след излагането на хлор и солена вода. Хлорът се натрупва върху косата и оставя обезцветяващ зелен филм. Това не е проблем само при блондинките, въпреки че натрупването е по-очевидно при светлите кичури. Използвайте шампоан за дълбоко почистване, който има свойства да премахва остатъците. Просто не забравяйте да последвате дълбоко кондиционираща терапия като млечна маска, подходяща за суха и увредена коса, или маска с кисело мляко за нормална или боядисана коса.

Подстрижете се 

Подстригването на цъфтящите краища ще ви помогне за цялостното здраве на косата ви, както и за поддържането на перфектната ви прическа. Като подстригвате често краищата си, ще помогнете да не се случва разкъсване на разделените краища нагоре по косъма.

Овлажнявайте косата си

Инвестирайте в добър шампоан! Лятото е подходящият сезон да преминете към хидратиращ шампоан и балсам. Точно както тялото ви се нуждае от вода, за да оцелее, косата ви трябва да възстанови влагата си, за да остане здрава.

Свързани статии

Намалете топлината 

Опитайте се да сушите косата си със сешоар възможно най-малко. Косата ви вече е изложена на значително количество топлина ежедневно през лятото и вероятно ще изсъхне бързо на естествен въздух, така че дайте почивка на сешоара. Избягвайте и пресите, тъй като те ще навредят допълнително на вече сухата коса.

Погрижете се за подхранването и възстановяването 

За да възстановите влагата в увредените от слънцето кичури, използвайте дълбоко хидратиращи маски поне веднъж седмично. Те ще запечатат кутикулата и ще придадат на косата мекота и блясък, като същевременно запазват целостта на цвета на косата. Маслата също са от съществено значение за изглаждане и възстановяване на кичурите и могат да се нанасят върху мокра или суха коса. Опитайте арганово масло или изглаждащо масло от маракуя, за да придадете на косата си допълнителна хидратация и здравословен блясък.

Борете се с начупването

Само защото кичурите ви имат склонност да се оплитат и да стърчат в топлото време, това не означава, че трябва да жертвате прическата си! Потърсете шампоан и терапия за коса с органично арганово масло и копринени и оризови протеини. Те ще хидратират, кондиционират и подхранят косата ви, премахвайки начупването.

Коментирай