Здраве и красота

Каква трябва да е миризмата на вагината

Коя миризма се счита за нормална и коя не

08.07.2023г. / 05 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена се притеснява, ако от вагината ѝ се излъчва неприятна миризма. В повечето случаи смятаме, че щом вагината мирише неприятно, значи имаме инфекция или става дума за недостатъчно добра хигиена.

5 необичайни неща, които вагината ви казва

Това е колкото вярно, толкова и погрешно схващане. Факт е, че лошата миризма обикновено подсказва за здравословен проблем или може да е причинена от лоша хигиена, но също така е вярно, че вагината има своята специфична миризма и тя съвсем не е особено приятна.

Когато усетят леко неприятна миризма от вагината си, някои жени бързат да използват ароматизиращи мокри кърпички, дезодориращи продукти или ароматизирани превръзки.

Това е едно от най-вредните неща, които можете да направите за вагината си. Тези продукти съдържат вещества, които се намесват във флората на вагината и могат да предизвикат здравословни проблеми, свързани с дисбаланс в нейната нормална флора.

Според webmd.com, вагината на всяка жена има своя специфична миризма, която може да е леко кисела и е напълно нормално да се усеща от около 1 метър разстояние, ако сте без дрехи. Това е така, защото нормалната флора на вагината е с леко кисела среда, предизвикваща мирис.

Билки за стягане на мускулите на вагината

Миризмата на вагината на всяка жена се влияе от индивидуалните особености на организма ѝ, хормоналния баланс, храната, която консумира, интензитета на потните жлези.

За нормална се счита миризмата с кисела нотка, която може да наподобява мухъл или леко застояло. Това се дължи на смесицата от отделени от потните жлези секрети, вагинални секрети, храна, която сте приели.

Свързани статии

Тази миризма се счита за напълно нормална и не е патогенна. Може да се сметне за такава, ако е силна и прекалено натрапчива. Тогава може да става въпрос за инфекция и е нужно да се консултирате с лекар.

Храната има голямо значение за това каква миризма ще излъчва вагината ви. Ако се храните с храни, съдържащи прекалено много захари или пикантни храни, като люти чушки, чесън, лук, това ще се отрази на миризмата ѝ.

Ако миризмата на вагината започне да става твърде натрапчива, да наподобява например рибна миризма, това задължително налага консултация с гинеколог. Обикновено такива силни и неприятни миризми се свързват с вагинална инфекция, като гъбички или вагиноза.

Полезни и вредни храни за вагиналното здраве

Внимание! Статията е информативна. Ако забележите каквато и да е особена вагинална миризма, която ви притеснява, задължително потърсете лекарско мнение.