Здравето на вагината е крехко, тъй като този сложен женски орган се влияе от изключително много фактори, както външни, така и вътрешни. И поради влажната му структура, наличието на бактериална флора и постоянно изменяща се среда, вагината може да загуби баланса си.

5 необичайни неща, които вагината ви казва

Нейното състояние до голяма степен зависи и от храната, която консумирате. Някои храни се отразяват зле на вагиналната флора, докато други стимулират растежа на полезните бактерии в нея, осигуряващи бариера срещу патогени, гъбички и микроби.

Кои са най-вредните и най-полезните храни за вагиналното здраве?

Здравословно: Кимчи

Кимчи е ферментирала храна, която е препълнена с пробиотични бактерии. Те подкрепят здравето не само на чревния, но и на вагиналния микробиом. Редовната консумация на кимчи и други ферментирали храни придава умерена киселинност на влагалището, което го предпазва от растеж на болестотворни микроорганизми и гъбички.

3 неща, които никога да не правите с вагината

Нездравословно: Алкохол

Алкохолът вреди на полезните бактерии във вагината. Редовната му консумация дори може да увеличи риска от някои видове рак, включително на черния дроб, гърлото, хранопровода, червата, стомаха, гърдата, според healthdigest.com. Продължителната и редовна употреба на алкохол влияе негативно върху деленето на клетките на ДНК, което е предпоставка за злокачествени заболявания. Тези вредни ефекти оказват влияние и върху тъканите на вагината.

Здравословно: чесън

Чесънът е известен като природен антибиотик. Той има много мощни антибактериални, антимикробни и антигъбични свойства, които предпазват лигавицата на вагината от болестотворни патогени. Полезните бактерии във вагиналната флора произвеждат водороден пероксид и млечна киселина, които предпазват от свръхрастеж на лошите бактерии и навлизането на гъбички, дрожди. Редовната консумация на чесън стимулира тези техни ефекти, като допълнително помага в предпазването от развитие на инфекции.

6 правила за добро здраве на вагината

Още по темата

Нездравословно: Захари и изкуствени подсладители

Добавената захар, високовъглехидратните храни, дори и тези с изкуствени подсладители, са вредни за микрофлората на вагината. Независимо дали консумирате естествени или изкуствени захари в излишък, те подхранват лошите бактерии и дрождите в лигавицата на вагината, което е основа за развитие на инфекции.

Здравословно: Горски плодове

Горските плодове са здравословни по абсолютно всеки параграф, включително и по отношение на вагината. Те са бедни на захари, много богати на фибри и антиоксиданти. Съдържат витамини, микроелементи, изобщо тези плодове са прекрасни. Поддържат здравето на вагината, балансират кръвната захар, спомагат за сърдечносъдово здраве и предпазват от възпалителни заболявания.

Какво не бива да правите с вагината си след секс