Здраве и красота

Гладко бръснене без пъпчици – как да го постигнете?

Трикове за безупречно бръснене без раздразнения

29.06.2023г. / 10 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бръсненето е един от най-популярните начини за премахване на нежеланото окосмяване. То е бързо, лесно, не изисква кой знае какви усилия, а получавате гладка кожа само за няколко минути. Често обаче след бръснене могат да се получат пъпчици, раздразнения, зачервена кожа, възпаления, което да помрачи гладкото преживяване след бръснене.

Правилно бръснене на бикини линията

За щастие има някои начини да избегнете всички тези проблеми и да се радвате на гладка кожа без раздразнения след бръснене. Ето как.

Избягвайте да ексфолирате кожата преди бръснене

Един популярен съвет, който е погрешен, е да ексфолирате кожата преди бръснене. Това само създава допълнителни условия за раздразнения, враснали косъмчета, пъпки и зачервяване.

Ексфолирането преди бръснене прави кожата уязвима, крехка и податлива към зачервяване и поява на пъпки. Тя може да стане зачервена и раздразнена заради агресивното триене с абразивни частици преди бръснене.

Бръснете винаги под душа

Избягвайте бръсненето, когато кожата не е добре овлажнена и подготвена за това предизвикателство. Най-добре тя се чувства, когато е хидратирана под душа, а порите са отворени от топлината.

Коя е грешката, която допускате при бръснене на подмишниците?

По кожата ще се появят по-малко раздразнения, ако бръснете под душа и то накрая след измиване.

Бръсненето към края на взимането на душ е най-доброто, което можете да направите, защото тогава кожата е добре отпусната, хидратирана, порите са отворени и е по-малко вероятно да се случат раздразнения.

Не използвайте сапун, а продукт за бръснене

Една от честите грешки, които много жени допускат, е да използват обикновен сапун при бръснене вместо гел или пяна. Предназначените продукти специално за бръснене неслучайно са ефективни – те имат формули, специално разработени да се грижат за кожата по време на бръснене.

Те не предизвикват раздразнения, както обикновения сапун, и имат подхранващо и успокояващо действие за кожата.

3 трика за успокояване на кожата след бръснене

Бръснете по посока на косъма

Ако бръснете обратно на растежа на косъма, това създава условия за раздразнения и поява на пъпки. Вместо това бръснете по посока на косъма. Така ще избегнете зачервяването, врастването на космите и появата на пъпки.

Използвайте самобръсначка само за една зона

Споделянето на самобръсначки с близък човек не е добра идея, защото крие риск от инфекции и раздразнения. Освен това е добре да използвате различни бръсначки за различните части на тялото.

Грешки при бръсненето, които причиняват раздразнения

Използвайте отделна самобръсначка за ръце и крака, и друга за интимни части и подмишници. Така ще намалите риска от инфекции и кожни раздразнения.

Коментирай