Здраве и красота

Признаци, че жлъчката е възпалена

Симптоми на камъни в жлъчката, причиняващи възпаление

26.07.2023г. / 09 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Жлъчката е орган, който е необходим за разграждането на мазнините от тялото. В нея се съхранява жлъчен сок, който се секретира от панкреаса и черния дроб и е смес от храносмилателни ензими със специфична алкалоидна структура. Без жлъчка усвояването на наситените мазнини в храната става значително по-трудно.

Билки с детоксикиращ ефект

По различни причини могат да се появят възпаления на жлъчния мехур, който разговорно наричаме жлъчка. Овладяването на възпалението невинаги е възможно. Когато в жлъчката се натрупат камъни, в повечето случаи се налага оперативното ѝ премахване.

Преди да се стигне до този момент обаче се появяват някои признаци на възпаление на жлъчката. Кои са те?

Внимание! Статията е информативна. При съмнение за възпалена жлъчка се консултирайте с лекар.

Болка в корема

Коремната болка е един от най-характерните признаци на възпалена жлъчка. Тя може да е локализирана в долната му част, встрани или да опасва цялата зона на талията към кръста. При поява на болка в тази зона е важно да се консултирате с лекар, особено ако е силна.

Храни за здрава жлъчка (галерия)

Висока температура

Високата температура е следствие от възпалението. Колкото по-сериозно е то, толкова по-висока е температурата. Може да се появи и треска, придружена с обилно изпотяване, особено през нощта. Борбата на организма с възпалението може да предизвика и сърцебиене.

Храни, които дразнят жлъчката

Гадене, повръщане

Възпалената жлъчка може да причини позиви за повръщане и гадене. Това са едни от най-характерните симптоми на това състояние. Ако имате коремна болка, придружена с гадене и повръщане, незабавно трябва да се консултирате с лекар, защото може да е признак на сериозно възпаление на жлъчката.

Връщане на киселини

Рефлуксът може да се появи вследствие на много фактори. Сред тях са възпаления на лигавицата на стомаха, някои дразнещи стомаха храни, алкохол, кафе, киселинни напитки, люти ястия, както и възпалена жлъчка. Появата на киселини е признак, че е време да посетите лекар, който да определи точната причина.

Жълта кожа

Жълтеницата може да е признак на възпалена жлъчка. При това състояние в кожата се натрупва жлъчен сок, който има жълто-зелен цвят. Това може да засегне очите и кожата, които придобиват жълт оттенък.

Причини за поява на светли изпражнения

Промяна в изпражненията и урината

При възпалена жлъчка или наличие на камъни в жлъчния мехур може да се появят изменения в урината и изпражненията. Урината придобива по-тъмен цвят, докато изпражненията стават по-светли.

Коментирай
Здраве и красота