Здраве и красота

Причини за поява на светли изпражнения

Може да се дължат на здравословен проблем, хранене, медикаменти, може да е опасно, но и безобидно

03.08.2020г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате бледи, бели, с цвят на глина или сиви изпражнения, това подсказва за здравословен проблем. Може да се дължи на прием на лекарства, на храна, с която сте прекалили. В някои случаи тези бледи изпражнения са безобидни, но в други подсказват, че трябва да потърсите лекарска помощ.

На какво се дължат бледите изпражнения?

Преди това трябва да се поясни, че за нормален цвят на изпражненията се счита кафявото. То трябва да има правилна продълговата форма и да е цяло, а не раздробено. Жлъчният сок, който се отделя, за да се обработят мазнините в храната, има жълто-зелен цвят. Тя оцветява изпражненията в жълто-зелено, като с напредването им към края на храносмилателния тракт те добиват все по-кафяв цвят. Този процес е нормален. Нормално е и цветът на изпражненията да се влияе от храната, която сме консумирали.

Причини за поява на зелени изпражнения

Какви са причините за поява на бледи изпражнения?

Взимате добавки с калций

Хранителните добавки с калций могат да причинят поява на бледи изпражнения, подобни на глина. Някои медикаменти против киселини, антиациди, съдържат калий и могат да предизвикат поява на светли изпражнения.

Паразитни инфекции

Паразитните инфекции могат да предизвикат стомашни болки, повръщане, диария, поява на светли изпражнения, понякога с жълт оттенък. Затова е необходимо да се консултирате с лекар веднага.

Правили сте си изследване с бариева каша

Бариевата каша се използва като контрастно вещество при провеждане на изследвания от образната диагностика. Ако наскоро сте правили подобен тест, цветът на изпражненията ви може да е станал светъл заради бариевата каша. Това се счита за безопасно и се оправя след няколко дни.

Какво говори цветът на изпражненията за здравето?

Ядете твърде много мазнини

Възможно е светлите ви глинести на цвят изпражнения да се дължат на диета, която е прекалено богата на мазнини. При такива случаи черният дроб не успява да смогне в секрецията на достатъчно жлъчка за обработката на мазнините. Резултатът е поява на бледи изпражнения. Това състояние е безобидно и се оправя след корекция в диетата.

Цьолиакия

Това състояние представлява непоносимост към глутен. При страдащите от цьолиакия се наблюдават бледи, често воднисти изпражнения веднага след като в тялото им попадне глутен.

Проблеми с черния дроб

Различни увреждания на черния дроб могат да са причина за лошото храносмилане, краен резултат от което са светлите изпражнения. Това могат да са заболявания на черния дроб, като хепатит В, С, А, цироза, стеатоза, рак, увреждания на дроба вследствие на някои медикаменти.

Коментирай