Здраве и красота

Погрешни схващания за срамните устни

Кои са най-разпространените митове за тази интимна зона

11.07.2023г. / 16 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Срамните устни са част от деликатната структура на външните женски полови органи. Именно заради деликатността на тази зона, много жени се притесняват да говорят за срамните устни и да обсъждат проблемите, свързани с тях. А когато една тема е табу, могат да се появят редица погрешни схващания и митове за нея.

Какво е вулводиния?

Кои са погрешните схващания за срамните устни, които са широко разпространени?

Големината на срамните устни е подобна при всички жени

Не се сравнявайте с другите жени, защото големината и формата на външните полови органи е строго индивидуална. Ако мислите, че срамните ви устни са прекалено големи, с ненормална форма или цвят, грешите.

Няма стандарти в това. Не се притеснявайте, че нещо не е наред със срамните ви устни, защото те са уникални сами по себе си.

Срамни устни и вагина е едно и също

Един от най-популярните митове и погрешни схващания за срамните устни е приравняването им с вагината. Много жени наричат неправилно срамните устни вагина, но те не са едно и също нещо. Вагината се намира навътре в малкия таз. Тя е отделен орган, част от външните полови органи на жената.

7 причини за подутини по вагината, различни от херпес

Срамните устни всъщност са част от вулвата и се делят на големи и малки. Големите срамни устни са външната месеста част на тази зона, а малките срамни устни са по-малките кожни къдрици, представляващи кожни гънки.

Гъбичките възникват най-напред по срамните устни

Още едно много погрешно схващане е, че ако получите гъбична инфекция, тя задължително се заражда именно в срамните устни. Това не е така. Гъбичките могат да се появят по всяка тъкан на половите органи.

Обикновено са предизвикани от дисбаланс във флората както на вагината и вулвата, така и цялостно в организма. Гъбичките живеят в тялото ни. Те са част от флората и когато се появи патогенен процес или нарушение в баланса на флората, те се разрастват и причиняват инфекция.

Срамни устни и клитор е едно и също

Едно изключително погрешно схващане за срамните устни е, че те всъщност са клиторът. Това отново са два отделни органа, които нямат нищо общо. Клиторът е позициониран между големите срамни устни малко над малките. Той е отделна структура, подобна на мъжкия пенис, богато снабден с нервни окончания.

Чести причини за вагинален сърбеж

Когато обезкосмявате интимната зона, никога не трябва да отминавате срамните устни

Истината е, че няма правила в това. Обезкосмяването е индивидуален избор. Ако решите да не обезкосмявате срамните устни, това е ваше право и няма да сгрешите.

Природно срамните устни са окосмени, защото това е една защитна, бариерна функция на тялото срещу бактерии и микроорганизми. Всъщност обезкосмяването прави тази зона по-изложена на риск от инфекции и замърсяване.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
Мунчо ( преди 9 месеца )
Много готина картинка сте избрали. Браво! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар