Здраве и красота

Защо фурмите са толкова полезни

Здравословните ползи от редовната консумация на сушени фурми

03.07.2023г. / 06 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фурмите са едно от най-прекрасните средства да подсладите деня си със здравословни захари. Те са невероятно богат източник на фибри, витамини и минерали. Сред богатата палитра вещества във фурмите се срещат витамин А, К, С, фолиева киселина, аминокиселините рибофлавин, тиамин, множество ензими.

Сушени сливи или сушени фурми – кое е по-здравословно?

Фурмите притежават фантастични свойства и заради тях е добре да се похапват редовно в малки количества, разбира се, тъй като са с концентрирано количество естествени захари.

Защо фурмите са толкова полезни?

Подобряват здравето и плътността на костите

Фурмите съдържат витамин К и С, които са от голямо значение за плътността и здравината на костите, както и за деленето на костните клетки.

Помагат срещу анемия

Витамин К е важен не само за костите, но и за кръвта. Освен него фурмите съдържат и желязо, което е от ключово значение за превенцията на анемия. То участва в процесите по пренос на кислород и хранителни вещества чрез хемоглобина.

Стимулират сърдечносъдовото здраве

Фурмите съдържат фибри, калий, витамин С, множество антиоксиданти, като всички те оказват благотворно влияние върху сърцето и кръвоносните съдове. Редовната консумация на фурми намалява холестерола, което подобрява сърдечносъдовото здраве.

Хапвайте сушени сини сливи при запек и високо кръвно

Подобряват нервната система

Фурмите са полезни за мозъка и нервите. Благодарение на богатия си минерален състав, те осигуряват нужните електролити на нервната система. Фурмите съдържат хранителни вещества, които се борят със стреса и нервното напрежение, като подобряват функциите на нервната система.

Свързани статии

Фурмите дават много енергия

Тъй като са богати на фибри и захари, фурмите дават много енергия. Те засищат, ободряват и ви поддържат в добра форма през целия ден, като подобряват продуктивността.

Фурмите потискат алергиите

Фурмите съдържат естествени антихистамини, които намаляват тежестта на симптомите при различни алергии. Ако страдате от алергия, хапвайте фурми по-често, за да допринесете за намаляване на симптомите и неразположенията.

5 добри причини да хапвате сушени смокини

Фурмите облекчават запека

Тъй като са изключително богати на фибри, фурмите стимулират движенията на червата, извеждането на токсините и облекчават запека. Редовната консумация на фурми подобрява перисталтиката на червата и спомага за навременното извеждане на токсините от тях.

Коментирай