Здраве и красота

Сушени сливи или сушени фурми - кое е по-здравословно?

Плюсове и минуси на полезните заместители на захарта

14.11.2021г. / 05 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато се заговори за здравословна диета без добавени захари, обикновено се обръщаме към природните източници на сладост. Сред най-широко използваните са фурмите. Те са изключително сладки и могат да се използват в редица рецепти като един добър заместител на захарта. Сушените сини сливи също са сред плодовете, които могат да бъдат достоен противник на фурмите в тази категория. Но да видим кой от двата избора е по-здравословен и можем ли изобщо да ги сравняваме?

Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?

Какво е хранителното съдържание на всеки от двата сушени плода?

В една сушена синя слива се съдържат около 23 калории. В една сушена фурма приблизително 20 калории, според Medical News Today. Ако търсите закуска с повече фибри, фурмите печелят по този показател. Ако пък търсите нещо с по-ниско съдържание на захари и въглехидрати, определено сините сливи водят по точки тук.

Преди всичко е важно да се има предвид, че контролът на порциите е от изключително голямо значение при консумация на сушени плодове, тъй като те са с много висока концентрация на фибри и въглехидрати, понеже са дехидратирани. Това означава, че ако прекалите с количеството, това може да има своите странични ефекти. Възможни са стомашно-чревни проблеми, подуване, газове, запек, диария, болки в коремната област. Ако червата ви не могат да се справят с големи количества фибри и въглехидрати, определено е добре да внимавате със сушените плодове, макар да са здравословна алтернатива на захарта.

Готвене на пара или печене – кое е по-полезно?

Какви витамини и минерали съдържат сушените сливи и фурми?

И в двата плода се съдържа огромно разнообразие и изобилие от витамини и минерали. В сините сливи се съдържат високи концентрации на минерала бор, който е от съществено значение за здравето на костите. Известно е, че борът може да намали риска от остеопороза, според healthdigests.com. Изследвания, публикувани в Critical Reviews in Food Science and Nutrition констатират, че една порция сушени сини сливи на ден доставят цялото количество необходим бор за денонощието. Освен това те са изключително богати на антиоксиданти, които намаляват възпаленията и понижават риска от редица заболявания.

Сушените сини сливи могат да подпомогнат понижаването на лошия холестерол, което има здравословни ползи за сърдечносъдовата система.

Суров или сготвен спанак – кой е по-полезен?

Кои са възможните негативни ефекти от консумацията на сушени сливи и фурми?

Понякога ползите са равностойни на страничните ефекти. Ето защо е от голямо значение с която и да е полезна храна да не се злоупотребява. Количеството е от водещо значение.

Свързани статии

Както сините сливи могат да насърчават здравето и работата на стомашно-чревния тракт, така могат и да го влошат. Обилната консумация на сушени сливи може да предизвика подуване, газове, болки, диария, запек, спазми. Сушените фурми могат да съдържат големи количества акриламид, подобно на много други сушени плодове. Това е така заради обработката и бързото сушене на високи температури, при които се сушат плодовете. Клинични проучвания установяват, че високите нива на акриламид могат да причинят някои видове рак, съобщава Американската администрация по храните и лекарствата.

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Фурмите са с по-висока концентрация на захари. Те са с по-висок гликемичен индекс от този на сливите, което ги прави не особено добър избор за хора, страдащи от диабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром или състояние, при което въглехидратите се усвояват недобре. Отново тук от ключово значение е количеството консумирани сушени фурми.

Коментирай