Здраве и красота

Природни средства против гъбички в интимната зона

Как да облекчите вагиналните гъбички

22.07.2023г. / 11 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбичките са една от най-често срещаните инфекции на интимната зона, които засягат милиони жени. Вагиналната флора е изключително уязвима към гъбични инфекции, тъй като средата е влажна, pH-то постоянно се изменя вследствие на редица фактори, като всичко това оказва влияние, създавайки условия за растеж на гъбичките. 

Лечение на гъбички по ноктите с масло от чаено дърво

За щастие има някои превъзходни природни методи за справяне с гъбичната инфекция в интимната зона. Вижте какви са те. 

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнения за гъбична инфекция е най-добре да се консултирате с лекар. 

Пробиотици 

Приемът на пробиотици, предназначени специално за балансиране на вагиналната флора, може да ви помогне да се справите по-лесно с гъбичната инфекция. Такива инфекции се случват най-често, когато по някаква причина балансът във вагиналната флора е нарушен и превес взимат именно лошите бактерии и дрожди. 

Масло от чаено дърво 

Маслото от чаено дърво има невероятни антибактериални и противогъбични свойства. Може да се прилага външно без притеснения. Важно е само да се разтваря в малко вода, тъй като е силно и може да предизвика сухота и раздразнения. Използвайте разтвора за изплакване два пъти дневно. 

Кокосово масло 

Кокосовото масло е друг прекрасен природен метод за овладяване на гъбичната инфекция. С него можете да третирате вагиналната зона без да се страхувате от странични ефекти, тъй като има изключителен успокояващ, омекотяващ, антигъбичен, антибактериален ефект. Кокосовото масло възстановява баланса във флората и стимулира оздравителните процеси в лигавиците. 

Вълшебна натурална смес против гъбички по ноктите

Какаово масло 

Какаовото масло има прекрасни качества против гъбички. То съдържа овлажняващи молекули, които проникват в дълбочина и спомагат за балансирането на флората. Какаовото масло потиска възпаленията и успокоява раздразнената лигавица.

Свързани статии

Чесън 

Чесънът е натурален антибиотик с антисептични свойства. Той убива гъбички и бактерии много успешно, като действа вътрешно, стимулирайки оздравителните процеси в интимната зона и лигавиците. Хапвайте повече чесън, за да подпомогнете вагиналната флора отвътре. 

Също можете да прилагате локално скилидки чесън. Увийте скилидка чесън в марля. Пъхнете във вагината да престои за една нощ. След това издърпайте марлята и изплакнете с хладка вода. 

Как да се предпазите от бактерии и гъбички в банята

Червени боровинки 

Червените боровинки имат противовъзпалителен и диуретичен ефект. Те стимулират отделянето на урина, което прочиства уринарния тракт, а с него и вагиналната флора. Консумацията на червени боровинки подпомага лечението на гъбични инфекции, като намалява паренето, сърбежа, зачервяването в засегнатата зона. 

Коментирай