Здраве и красота

Натурални начини за спиране на диарията

Как да потиснете разстройството бързо и лесно

13.07.2023г. / 05 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диарията може да ви връхлети по всяко време и навсякъде. В такива моменти е трудно да удържите позива за посещение на тоалетната, което може да ви постави в изключително неприятни ситуации. 

Домашни лекове при диария

Със сигурност бихте искали да знаете как бързо да спрете диарията и да върнете баланса в червата си. Можете да го направите с помощта на някои природни средства, имащи превъзходен ефект в потискането на диарията. 

Вода с брашно

Направете си каша с вода и брашно. Тази смес бързо полепва по стените на червата и спира диарията, като образува тънък филм, поемащ образувалата се слуз. Разтворете 2 супени лъжици брашно в чаша вода. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Изпийте веднага. 

Оцет 

Оцетът има потискащи диарията свойства. Ако имате диария, изпийте една супена лъжица оцет или разтворете 3 супени лъжици в чаша вода. Сместа помага за бързото успокояване на диарията и възвръща баланса в чревната флора, тъй като оцетът съдържа ферментирали пробиотични бактерии. 

Костен бульон 

Направете си истински костен бульон, като сварите кости от каквото и да е месо, с което разполагате. Не използвайте готови кубчета бульон, защото те нямат същия ефект. Костният бульон съдържа колаген и желатин. Те са желиращи агенти, които стягат разхлабената текстура във вътрешността на червата и балансират флората.

Най-ефикасните методи срещу диария (галерия)

Пиенето на натурален костен бульон няколко пъти на ден не само ще спре диарията, но и ще ви донесе много ползи за костите, ставите, кожата, косата и ноктите. 

Гел от алое вера 

Гелът от алое вера има страхотен ефект против диария и не само. Този полезен натурален продукт притежава широк спектър от ползи за здравето. Разтворете 2 супени лъжици гел от алое в чаша вода и изпийте.

Свързани статии

Тази смес успокоява раздразнените черва, намалява подуването и газовете, спира диарията и възвръща баланса в храносмилането. 

Пробиотични храни 

Пробиотичните храни съдържат полезни бактерии, връщащи баланса във флората на червата при разстройство. Такива храни са кисело мляко, кефир, ферментирали храни, туршии, както и ананас, авокадо, папая, киви, пчелен клей. 

Пюре от ябълки 

Ябълките съдържат пектин, който има желиращ ефект. Освен това е богат на пробиотици, които възстановяват чревната флора. Ако имате диария, направете си ябълкова каша от ябълки без корите.

Билки, които помагат при диария

Смелете ги в блендер с много малко вода, така че да се получи каша. Изяжте кашата веднага за възстановяване на чревния баланс.  

Коментирай