Здраве и красота

8 необичайни начина за горене на калории

Закуската може да насърчи изгарянето на повече калории

11.07.2023г. / 09 27ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за горене на калории и отслабване понякога сме готови на какво ли не. Разбира се, в тези си опити не бива да губим мисълта за здравето си. Ако ви е писнало от диети и режими, в следващите редове ви предлагаме няколко необичайни начина, с които можете да хабите калории. Ето ги и тях:

Смейте се често

Колкото и странно да звучи на пръв поглед в това заключение има голяма доза истина. Според популярната поговорка „Смехът е най-доброто лекарство“ и се оказва, че това е абсолютно вярно. Редица изследвания потвърждават, че смехът може да подобри редица аспекти на психическото и физическо здраве – в това число паметта, имунитета и артериалната функция. Не на последно място обаче – смехът може да ви помогне да горите повече калории. Публикация в популярния сайт healthline.com цитира проучване, при което на 45 двойки е било предложено да гледат филми – комедиини или „по-сериозни“. Скоростта на метаболизма на участниците, които са се смеели по време на забавните филми се е увеличил с между 10 и 20 процента. Позитивното настроение със сигурност ще ви помогне да се чувствате и да изглеждате по-добре.

Как да стопите коремните мазнини за лятото?

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка повишава усещането за ситост, а ако го правите по време на закуска, това ще помогне за намаляването на приетите общи калории и дори за по-добрата работа на храносмилателния тракт. Само около 20 минути дъвчене на дъвка след хранене са достатъчни, за да ускорите метаболизма си и да изгорите повече енергия.

Страхотни ползи за здравето от червения винен оцет

Правете повече секс

Нямате желание за фитнес? Няма проблем! Ако имате половинка (а дори и да нямате), можете да „спортувате“ заедно и да поддържате формата си под завивките! 30 минути активен секс могат да ви помогнат да изгорите цели 200 калории. Ако практикувате това няколко пъти седмично, със сигурност ще изпитате и други здравословни ползи – ще намалите кръвното си налягане; ще подобрите състоянието на имунната си система; ще намалите нивата на тревожност и симптомите на депресия.

Кои храни да хапвате през юли?

Почистете дома си

Свързани статии

Добра новина за всички домакини – според Good Housekeeping Institute, двучасово почистване на дома ви може да ви помогне да изгорите цели 600 калории! Ако бършете прах 40 минути, тялото ви ще се освободи от около 200 калории; почистването с прахосмукачка и почистването на пода с моп за 20-ина минути ще добавят към „сметката“ още 100 калории.

Танцувайте

Разчупете обичайната си фитнес-рутина и включете към седмичната си програма танци. Освен че ще се заредите с позитивно настроение и емоции, тази дейност ще ви помогне да тонизирате коремните си мускули, да повишите увереността и самочувствието си и не на последно място – да изгорите цели 200 калории за 30 минути! Ако пък танцувате 60 минути, най-спокойно можете да кажете „Довиждане“ на 500 калории. Според изследване на Университета в Брайтън, с танци можете да изгорите повече калории, отколкото ако тичате, карате колело или дори плувате.

Закусвайте

Според Гънър Питърсън (треньор на Дженифър Лопес): „Когато закусвате, вие изпращате сигнал на тялото ви, че не гладувате и то започва да гори калории от мазнини, дори когато извършвате ежедневните си дейности“. Известният фитнес-гуру допълва, че за предпочитане е закуската ви да се състои от бъркани яйчени белтъци или овесени ядки и плодове.

Не бъдете статични

Според проучвания на Mayo Clinic, можете да изгорите цели 350 калории повече на дневна база, ако избягвате да оставате статични. Вместо това, докато седите можете да потупвате с крака, да барабаните с ръце или просто да сте „неспокойни“, докато сте на едно място.

Даряване на кръв

Когато дарявате кръв, тялото ви използва енергия, за да синтезира нови протеини, червени кръвни клетки и други кръвни компоненти, за да компенсира загубата. Така временно се увеличава броят на изгорените калории. Разбира се, не ви съветваме да правите това прекалено често – най-много на всеки три месеца. Даряването на кръв може да осигури и други ползи за здравето – в това число – понижаване на маркерите на възпаление, повишаване на антиоксидантната активност и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. В същото време даряването на кръв е един от най-благородните жестове, които всеки човек би могъл да направи, стига да е здрав.

Коментирай