Здраве и красота

Кои храни да хапвате през юли?

Хапвайте сезонни плодове и зеленчуци

20.06.2023г. / 10 55ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Според мнозина фитнес експерти и дори шеф готвачи, най-полезните храни, които можете да консумирате са сезонните. Те ще заредят тялото ви с нужните хранителни вещества и ще ви накарат да се чувствате невероятно. Кои продукти да хапвате през юли? Ето един кратък списък с няколко предложения:

Кайсии

Кайсиите са прекрасен плод, който освен с чудесен вкус ще зарадва сетивата ви и с редица ползи за здравето. В състава им влизат витамин А, витамин C, витамин Е, калий, мед, манган, магнезий и др. Те са богати на антиоксиданти, които могат да подпомогнат защитните сили на организма в борбата със заболявания, в това число диабет и сърдечносъдови проблеми. Редовната консумация на кайсии може да ви предпази от остеопороза и да облекчи запека.

Плодове за отслабване, богати на антиоксиданти

Боровинки

Несъмнено те са едни от най-препоръчваните плодове за консумация по време на диета и можете да ги хапвате, ако спазвате нисковъглехидратен или дори кето режим на хранене. Боровинките са богати на антиоксиданти, които предпазват тялото ви от свободните радикали. Освен това те намаляват увреждането на ДНК молекулите, като по този начин забавят последствията от преждевременното стареене, предпазвайки ви от сериозни заболявания като рак.

11 причини защо фурмите са толкова полезни

Череши

Малко известен факт е, че черешите могат да ви помогнат при възстановяването ви след физическо натоварване. Според едно проучване, маратонци са показали много по-бързи темпове за възстановяване след употреба на сокове или смутита от череши преди и след бягане. Ако пък имате проблеми със съня, вкусните червени плодчета ще ви помогнат да заспите по-лесно и да се възстановите по-добре през нощта.

Плодове, които можете да ядете, ако имате диабет

Краставици

Краставиците са може би една от най-нискокалоричните храни. Освен това, те съдържат хормон, който е необходим на клетките на панкреаса за производството на инсулин. Наличието на стерол пък може да намали нивата на холестерола, а магнезият, калият и фибрите се грижат за регулирането на кръвното налягане. Ако пък искате да освежите дъха си, поставете парче краставица на езика си. Фитохимикалите ще помогнат за намаляването на бактериите, виновни за причиняването на лош дъх.

Защо динята е суперхрана?

Зелен фасул

Ако се чудите как да подпомогнете диетата си с още по-полезни продукти, зеленият фасул е именно такъв. Той е сред най-полезните зеленчуци, тъй като съдържа фибри, протеини, витамини и редица други полезни вещества. Високите стойности на калций и фосфор са много важни за здравината и плътността на костната система. Зърната на зеленият фасул имат слабително действие и очистващ характер. Фибрите, които влизат в състава му, стимулират работата на червата и извеждането на токсините от организма.

Вкусни смутита за отслабване

Ягоди

Ягодите са богати на антиоксиданти – това са вещества, които предотвратяват разрушителното въздействие на активния кислород върху клетките на тялото, предпазвайки го от стареене и сериозни заболявания. Вкусните червени плодове съдържат голямо количество фенолни съединения – биофлавоноиди. Тяхната ежедневна консумация повишава способността на организма да се противопоставя на свободните радикали.

Тиквички

Те са богати на витамини и минерали, а една чаша задушени тиквички съдържа само 17 калории. Богати източници на вода, те подпомагат храносмилането, поддържат червата здрави и насърчават обмяната на веществата. Тиквичките подобряват здравето на очите и са с високо съдържание на витамин C. Поради ниските нива на въглехидрати в тях, консумацията им може да помогне за намаляването на пиковете на кръвната захар.

Защо райската ябълка е толкова полезна?

Коментирай