Здраве и красота

5 причини, заради които може би сте достигнали „плато“ в отслабването

Високите нива на стрес могат да забавят процеса на отслабване

16.06.2023г. / 14 21ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако имате опити с хранителни и тренировъчни режими или дори спазвате такъв към сегашния момент, сигурно сте забелязали, че отслабването не е праволинеен процес. След известно време настъпва момента, в който сякаш каквото и да правите, колкото и да се стараете, числото на кантара не се променя. Когато настъпи такъв етап, обикновено тогава говорим за т. нар. „плато в отслабването“. Какви могат да са причините за него и как да го преодолеете:

Забавили сте метаболизма си

Когато отслабвате, вие освен мазнини губите и мускулна маса. А всички знаем, че колкото повече мускули имате, толкова повече калории ще изгаря тялото ви и в състояние на покой. Ето защо, с намаляването на мускулната маса се забавя и горенето на калории. Ако искате отново да ускорите метаболизма си, тогава включете към тренировъчната си програма сесии с тежести поне 3 пъти седмично. Според диетолога Меган Коубър: „Ако се опитвате да изгубите мазнини и сте достигнали плато, задължително трябва да вдигате тежести. Но не 3-килограмови дъмбели, а нещо, което ще ви предизвика и ще ви помогне да изградите мускулна маса“. Колкото повече мускули имате, толкова повече мазнини ще изгаряте, докато просто си седите и не правите нищо. Всеки килограм мускул помага за изгарянето от 50 до 150 калории повече.

Храните се прекалено малко

Свързани статии

Повечето от нас несъзнателно свързват загубата на тегло с намален прием на храна. Ако сте се хранили с нискокалорични храни и сте започнали да отслабвате, вероятно се опитвате да продължавате да поддържате това темпо. Но имайте предвид, че това не е устойчива стратегия за загуба на тегло. За да продължавате да отслабвате, не трябва да гладувате, а да ядете, за да подхранвате метаболизма си. Силното ограничаване на калориите дава сигнал на тялото да пести енергия, а не да я изгаря.

Имате нереалистични представи за идеалното тегло

Независимо дали ви харесва или не, това, което вие наричате „плато“ може би е тегло, което тялото ви намира за идеално. Ето защо можете да използвате следната стратегия – поставете си за цел да отслабнете с около 10% от сегашното си тегло (например с 6 килограма, ако тежите 60). След като постигнете този резултат, опитайте се да го задържите за 6 месеца. След този период отново опитайте да свалите още 10%. Запомнете, че задържането на теглото, което желаете понякога може да се окаже дори по-трудна задача от отслабването.

Защо упражненията с гирички са важни за отслабването

Подложени сте на голям стрес

Желанието за отслабване, вечното преследване на определена форма и килограми – това са все фактори които сами по себе си могат да ви стресират и да накарат кортизолът да скочи. А вашата цел би трябвало да е точно обратната. Хормоните на стреса спират изгарянето на мазнини и дори могат да са причина за натрупването на повече килограми, особено в областта на талията. За да управлявате стреса по-добре, опитайте се да промените начина, по който самите вие реагирате на него. Вместо да се завъртате в порочния кръг на недоволството и нервите, отидете на тренировка, отидете на разходка, говорете с приятелка, водете си дневник, легнете да спите или слушайте музика. И най-вече бъдете търпеливи.

Защо се събуждате гладни?

Може би приемате много скрити калории

Ако си водите хранителен дневник и въпреки това сякаш не виждате резултат и не отслабвате, може би пропускате нещо. Например – изядена шепа ядки, 1-2 чаши вино или пък няколко парчета шоколад могат да се окажат „подводните камъни“ на вашето отслабване. Ако вече сте загубили няколко килограма, не се отпускайте, а се опитайте да продължите да следвате хранителния си план.

Протеинови закуски за енергия и отслабване

Коментирай