Здраве и красота

Фитоестрогени – какво представляват и къде да ги намерим

Те могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания

11.07.2023г. / 11 35ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за женското здраве, неминуемо в центъра на тази тема ще споменем думата „хормони“. Тези вещества са отговорни за правилното функциониране на почти всички системи и процеси в организма. Естрогенът пък неслучайно е наричан женски полов хормон и дори „най-важният хормон при жените“. Той контролира и регулира месечния цикъл при жените до менопаузата. Какво общо има този хормон с фитоестрогените? Накратко – това са съединения, които по структура много напомнят на естрогена, който се произвежда от тялото, но с тази разлика, че те могат да се набавят само от растителни източници. Фитоестрогените са вид полифеноли и могат да бъдат два вида – флавоноидни и нефлавоноидни. Какви са техните полезни свойства? Ето и някои от тях:

Полезни са за облекчаване на симптомите на менопаузата

Фитоестрогените могат да „имитират“ действието на естрогена и по този начин да бъдат полезни за жените по време на периода преди менопаузата; докато трае тя и дори след това. Този специфичен етап от живота на жената започва с пременопаузата (някъде около 40-годишна възраст) и продължава до самата менопауза. През това време колебанието в нивата на хормоните може да причини различни симптоми, които включват: умора, нередовен цикъл, ниско либидо, горещи вълни, резки промени в настроението и други. Фитоестрогените могат да бъдат използвани като алтернатива на синтетичния естроген, използван в хормоналните терапии.

Признаци на ниски нива на естроген

Могат да повлияят на репродуктивното здраве

Според National Library of Medicine (САЩ), редица изследвания доказват, че фитоестрогените могат да подпомогнат сексуалното развитие (при опити с животни); да повлияят при нарушения в менструалния цикъл и да подобрят функцията на яйчниците.

Топхрани, богати на естроген

Предпазват от сърдечносъдови заболявания

Няколко проучвания са доказали превантивното въздействие на фитоестрогените върху сърдечносъдовите заболявания. Те могат да намалят нивата на общия холестерол и да подобрят сърдечната функция. И по-конкретно – консумацията на фитоестрогени, получени от соя може да повлияе на плазмените нива на липопротеините (понижава LDL холестерола и повишава HDL холестерола), понижава кръвното налягане и C-реактивния протеин (CRP).

7 факта за женското здраве

Помагат за предпазване от остеопороза

Дефицитът на естроген, който се наблюдава след менопаузата може да повлияе на здравето и състоянието на костите и да доведе до ставни заболявания – като например остеопороза. Фитоестрогените могат да помогнат за предотвратяването на това състояние.

Къде можем да намерим фитоестрогени?

Ленено семе

Лененото семе е най-богатият източник на лигнани (полифеноли, които се намират в растенията). Според някои изследвания те дори могат да намалят риска от рака на гърдата. За да го добавите към менюто си можете да го поръсите върху салати и други ястия, да го добавите в смутита, запечена филия хляб и други.

Соя

Соята съдържа високи нива на изофлавони – фитоестрогени, които могат да имитират ефектите на естрогена и да намалят риска от рака на гърдата или на простата. Тя е богата на витамини и минерали и може да помогне за поддържане здравето на сърцето. Не на последно място, соята може да бъде добър заместител на червеното месо.

6 състояния на ръцете, които подсказват за проблем

Праскови

Според проучване, високите нива на лигнан, който се съдържа в прасковите може да помогне за превенция на рака на гърдата. Като за целта трябва да се консумират две порции праскови или нектарини седмично.

Ядки

Ядки като кашу, бадеми, фъстъци, шамфъстък могат да бъдат чудесен източник на полезни за сърцето фитоестрогени. Заради високите си калории обаче, не забравяйте да ограничавате количествата.

Червено вино

Червеното вино е богато на ресвератрол, фитоестроген, който според изследванията може да намали риска от сърдечни заболявания, тъй като регулира нивата на холестерола. Популярния сайт webmd.com цитира друго изследване, според което този специфичен фитоестроген може да спре растежа на раковите клетки, особено при жени след менопаузата.

 

Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като броколи и брюкселско зеле съдържат фитоестрогени с противоракови и противовъзпалителни свойства. Ето защо, диетите, които са богати на такива продукти се свързват с по-нисък риск от много хронични заболявания, включително сърдечни проблеми.

Коментирай