Здраве и красота

Топхрани, богати на естроген

Чрез тях може да си го набавите

29.05.2018г. / 07 11ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато чуем думата естроген или хормонален дисбаланс, първото, за което се сещаме е жена с чести промени на настроението. Това е така, защото нивата на естрогена в женското тяло влияят директно на настроението и емоционалното ни състояние.

Освен че дисбалансът може да предизвика горещи вълни и резки смени на настроението, може да доведе също до повишаване на теглото, нередовен менструален цикъл, раздразнение и често главоболие, ниско либидо.

Затова е добре да успеем да поддържаме добър хормонален баланс, за да сме здрави и в добро настроение винаги (или почти винаги).

Семена – ленено семе, сусам

Лененото семе се води за един от най-добрите източници на естроген и е на първо място сред храните, съдържащи фитоестроген. В тях има много повече фитоестроген, отколкото в соята например. Също така в тези семена има много полезни фибри и омега-3-мастни киселини.

>> 9 ползи от водата с краставица <<

Соя – соево мляко, соеви зърна, тофу

Соята също е сред топхраните, богати на естроген. Съдържащият се в нея фитоестроген оказва влияние на естрогеновия метаболизъм в тялото.

>> 7 факта за женското здраве <<

Плодове – праскови и ягоди

Прасковата – този изключително вкусен и сочен плод е много полезен за здравето. Богат на фитоестрогени и в същото време помага да се редуцира рискът от сърдечни и ракови заболявания.

>> 5 случая, в които хормоните владеят настроението ни <<

Що се отнася до ягодите, те се считат за един от най-добрите източници на естроген. Много са ценни за красотата също така – помагат да имаме здрава кожа и коса, увеличават енергийните нива и намаляват риска от прекомерно напълняване.

Зеленчуци – люцерна, зелен фасул

Зеленият фасул е страхотен! С високо съдържание на много полезни за тялото хранителни съставки и в същото време е с ниско съдържание на калории – идеален за диетичен режим! Освен това в зеления фасул има много желязо, което го прави много ценен за женското здраве.

>> Смути с банан, което топи коремните мазнини <<

Варива – бял и черен боб

Белият и черният боб са много добър източник на фитоестрогени, фибри, желязо, калций. Редовната им консумация помага да се балансират нивата на естроген в тялото.

>> 10 причини жените след 40 да пълнеят повече <<

Ядки – шамфъстък, фъстъци, орехи

В шамфъстъка се съдържа най-голямо количество фитоестроген спрямо всички останали ядки. Най-добре е да ги хапвате сурови или печени, но без да слагате сол.
Орехите също са добър източник на фитоестроген. Те са много богати и на протеини, омега-3-мастни киселини.

Сушени плодове – сушени кайсии, сушени сини сливи

Сушените плодове са отличен източник на фитоестроген и фибри. Процесът на сушене увеличава количеството на фитоестроген и затова се препоръчва именно така да се ядат тези плодове.

>> Скрити признаци на хормонален дисбаланс <<

Напитки – червено вино

В червеното вино се съдържа фитоестроген, който се нарича ресвератрол. Той води до увеличаване на нивата на естроген в тялото и редуцира риска от кардиологични заболявания.

Коментирай
Свободно време