Здраве и красота

5 вида популярни храни, които подуват стомаха

Ябълките могат да затруднят храносмилането

14.08.2023г. / 09 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Неразположението в областта на стомаха вероятно е симптом, който всеки човек е изпитвал поне веднъж в живота си. То може да се усили още повече през летните месеци, когато повечето от нас пътуват, планират ваканции и са по-склонни да прекаляват с нездравословни храни и напитки. В следващите редове ще ви предложим един кратък списък с популярни храни, които могат да са причина за подуването, стягането и тежестта в стомаха. Ето ги и тях:

Ябълки и круши

Макар и ябълката да е смятана за „царицата на плодовете“, наличието на захар в нея може да затрудни храносмилането и да доведе до подуване на стомаха. За крушите можем да кажем същото, като добавим, че прекалено многото фибри в кората също могат да бъдат трудносмилаеми. Ето защо, можете да ги белите преди консумация, или пък да ги сварите на пара съвсем леко.

Подправки за детокс на организма

Млечни продукти

Много от популярните хранителни режими препоръчват консумацията им да се сведе до минимум. Това се дължи отчасти и на факта, че млечните продукти, които се предлагат на пазара, далеч не са толкова качествени, колкото са били техните предшественици преди няколко десетилетия. Според популярно изследване, 3 от всеки 4 човека с времето губят способността на организма си да преработва лактоза. Ето защо, дори да нямате изразена лактозна непоносимост, вие можете да изпитвате дискомфорт, подуване на стомаха и дори проблеми с храносмилането, консумирайки млечни продукти. В повечето хранителни магазини можете да намерите алтернативи на тези храни, които не им отстъпват по хранителни качества.

Плодове, които подуват корема

Кръстоцветни зеленчуци

Макар те да са едни от най-полезните и консумацията им да се свързва с редица ползи за организма, тя може да е и причина за появата на газове и подуване на стомаха. Както всички зеленчуци, броколите, брюкселското зеле, карфиолът и др., могат да бъдат трудносмилаеми от стомаха. Ето защо, преди да ги консумирате, можете да ги обработите топлинно, като ги изпечете, задушите или пък сварите на пара.

4 причини да сте постоянно подути след хранене

Изкуствени подсладители

Те не са точно храни, но можем да намерим тези съставки в почти всеки съвременен продукт, който консумираме. За никого не е тайна, че най-доброто, което можем да направим за нашия организъм и за нашето тяло е да консумираме продукти, които максимално се доближават до вида, в който се срещат в природата. Ако все пак не желаете да консумирате захар, потърсете нейна алтернатива под формата на добавка, чийто състав е напълно естествен.

Храни, които неочаквано ви пречат да отслабнете

Чесън и лук

Макар и почти да няма ястие от нашата кухня, в което да не присъстват чесън и лук, тези вкусни добавки могат да ни донесат както удоволствие за небцето, така и неразположение за стомаха. Съдържащите се в тях специфични фибри могат да доведат до подуване на стомаха. Ето защо, ако искате да намалите този ефект, за предпочитане е тези продукти да преминат някаква термична обработка.

Защо е добре да пиете чай от мента всеки ден

Коментирай