Здраве и красота

Лимонада с куркума при стрес и безпокойство

Богата на антиоксиданти

04.08.2023г. / 06 58ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През лятото обичаме да се разхлаждаме с освежаващи напитки. Лимонадата е една от тях. Експериментираме с вкусове, добавяме и други вкусни сезонни плодове към нея, някои подправки. Всъщност, не само храните, но и напитките, които съставляват нашето ежедневно меню, оказват влияние върху здравето ни, върху настроението ни.

Затова е важно какво консумираме всеки ден, защото има храни и напитки, които влошават настроението ни, и такива, за които се смята, че могат да му повлияят положително. Лимонада с куркума е напитка, която може да ни помогне да намалим стреса, безпокойството, риска от депресивни състояния.

Натурален еликсир за понижаване на пикочната киселина

Куркумата често се използва в аюрведа. За тази подправка е известно, че има потенциални ползи за повишаване на имунитета за предпазване от сезонни заболявания. Куркумата е полезна за нашето физическо и психическо здраве, сочат западни изследвания. Смята се, че помага за контролиране на промените в настроението, освобождаване от стреса. В допълнение, подправката има антидепресантни свойства, тъй като съдържа антиоксиданти, които потенциално могат да се борят със стреса.

От друга страна за свежия лимон е известно, че помага за увеличаване на ефектите на куркумата, като по този начин я прави по-ефективна. Следователно, консумацията на лимонада с куркума помага за намаляване на стреса, депресивните настроения.

5 напитки, които помагат за отводняване на организма

За какво още е полезна лимонадата с куркума?

Смята се, че редовната ѝ консумация има положителен ефект върху елиминирането на излишните килограми.

Куркумата съдържа куркумин, който повишава основните нива на протеини в мозъка, сочат изследвания. Този протеин помага за повишаване на когнитивните функции, включително памет, фокус и концентрация.

Куркумата също така помага при регулирането на невротрансмитерите в мозъка, които са отговорни за подобряване на настроението, съня и апетита.

Свързани статии

Лимонът пък е богат на витамин С, който е полезен за подобряване на физическото и психическото здраве. Освен това подобрява настроението ни, ароматът и вкусът му повишават нивата ни на енергия, има детокс ефект.

Натурална напитка при подуване и задържане на вода

Смята се, че лимонадата с куркума допринася и за намаляване на хормона на стреса кортизол.

Как да си приготвите лимонада срещу стрес?

Следните съставки бихте могли да увеличите като количество в зависимост от това за колко човека ще приготвите лимонада. Ще ви бъдат необходими:

  • Сокът на 4 лимона;
  • 7 чаши вода;
  • около 3–4 см корен от куркума, обелен или 2 чаени лъжички куркума на прах;
  • около 2 см корен от джинджифил, обелен;
  • мед, кленов сироп за подслаждане.

Съставките се слагат в блендер (без меда) и всичко се разбива добре. След това напитката се минава през цедка и се подслажда. Изстудете в хладилник или добавете лед. Ако не желаете да ползвате подсладители като мед или кленов сироп, може да добавите фреш от портокал.

Коментирай