Здраве и красота

Защо желатинът е толкова полезен

Здравословните ползи от желатина за здравето и красотата

04.08.2023г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Желатинът е продукт с неподозирани ползи за здравето. Използваме го за сгъстяване и желиране в различни рецепти, но той е нещо много повече от това. Желатинът се извлича от животински кости, които са много богати на колаген. Именно той е разковничето, което разкрива множеството полезни свойства на желатина, заради които е така полезен за здравето и красотата.

Защо нахутът е толкова полезен за здравето и фигурата

За какво помага желатинът? Защо е толкова полезен?

Желатинът помага за здрави коса, кожа и нокти

Благодарение на колагена в състава си, желатинът е изключително ценен за здравето на костите, кожата, ноктите и косата. В него се съдържат множество аминокиселини, които изграждат косата, кожата и ноктите. Те ги заздравяват, правят ги по-еластични, неподатливи на вредни влияния, участват в изграждането на клетките им.

Желатинът помага против бръчки

Колагенът в желатина помага за намаляване на бръчките. Той е полезен за кожата, защото я прави по-млада и забавя стареенето. Редовното включване на желатин в храненето и грижата за кожата помага да намалите бръчките и видимите фини линии.

Желатинът заздравява костите и ставите

Колагенът в желатина е важен не само за красотата, но и за здравето на костите и ставите. Той участва в изграждането на тъканите в тях, заради което е от особено значение за здравословното им състояние. Ако включвате често желатин в храненето си, той ще се отрази изключително благотворно на ставите и костите.

За какво е полезен сушеният касис

Свързани статии

Желатинът подобрява функциите на храносмилателната система

Желатинът има свойството да успокоява раздразненията в червата и да стимулира дейността им. Той спомага за нормализирането на изхождането и стимулира движенията на гладката мускулатура на червата. Освен това подобрява и чревната флора, действайки като пробиотик.

Желатинът помага в отслабването

Ако искате да отслабнете бързо и лесно, включете желатин в храненето си всеки ден. Той има положително влияние върху метаболизма, като го ускорява и спомага за редуцирането на мастната тъкан.

10 ползи от кимиона за здравето

Желатинът подобрява съня

В желатина се съдържа аминокиселината глицин, която участва в механизмите на съня. Тя подобрява качеството и дълбочината на съня, улеснява заспиването и намалява нощните събуждания.

Коментирай