Здраве и красота

Кои са най-нетрадиционните методи за отслабване?

Намалете времето, което прекарвате пред телевизора

14.08.2023г. / 10 10ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Според една съвременна поговорка: „Една жена никога не е достатъчно слаба и достатъчно богата“. Изглежда в женската природа стремежът към идеалната форма е закодиран и каквото и да правим, ние го преследваме по някакъв начин. На пазара съществува цяла индустрия, посветена на физическата форма – специални храни, добавки, упражнения, книги, инструктори и какво ли още не. Ако обаче всичко това ви е чуждо и вие се смятате за по-алтернативна личност, в следващите редове ще ви предложим няколко от най-нетрадиционните методи, които могат да ви помогнат, за да отслабнете. Ето ги и тях:

Хранете се в синя чиния

Ако си поставите за цел, ще забележите, че основният цвят на някои от най-известните ресторанти за бързо хранене е червеният. Изглежда, че именно на него се приписва способността да увеличава апетита. Точно обратното действие обаче пък има синият цвят – според мнозина той може да потисне апетита. Проучвания доказват, че хора, които се хранят в сини чинии, хапват значително по-малко. Това се дължи на факта, че този цвят не кара храната да изглежда толкова апетитно. Ако не искате да прекалявате с храната, забравете за посуда, обагрена в оранжево, жълто или червено.

Защо витамин B2 е полезен и кои храни са богати на него

Сложете колан под дрехите си

Ако планирате да вечеряте навън и се опасявате, че няма да устоите на вкусните предложения, можете да сложите малък незабележим колан под дрехите си. Когато започнете да усещате леко пристягане, може би това е знак, че трябва да спрете да се храните, преди да сте преяли.

3 напитки за бързо отводняване на тялото

Режете продуктите на големи парчета

Ако сте решили да си приготвите супа или салата, вместо на ситно, нарежете продуктите на едро. По-големите парчета зеленчуци ще ви накарат да се храните по-бавно, тъй като за да ги сдъвчете ще ви е необходимо повече време и усилия. По-малките парчета храна в чинията заемат по-малко място и по този начин вие всъщност консумирате по-големи количества. И обратно – големите парчета заемат повече пространство, карайки ви да мислите, че хапвате повече, докато всъщност това е точно обратното.

Възможни причини да сте постоянно гладни

Поставете огледало до масата

Според едно проучване, поставянето на огледало срещу масата за хранене може да намали консумираното количество храна с една трета! Ако се гледате в огледалото, докато се храните, вие по-лесно ще контролирате количеството храна, което поемате и по-бързо ще си припомняте какви са целите ви относно диетата и теглото.

5 алтернативни тренировки за хора, които не обичат фитнеса

Обърнете внимание на мириса на храната

Вероятно ви звучи глупаво, но ако отделите малко повече време и помиришете храната, преди да я консумирате, това ще накара мозъка ви да помисли, че вие вече сте я яли. Според д-р Алън Хърш: „Когато усещате ароматите на храните, мозъкът смята: „О, да, помирисвал съм това, значи вече съм го ял, следователно трябва да спра да го ям. Аз съм нахранен.“

Оплаквания, които подсказват, че тялото е пълно с токсини

Намалете осветлението

Ако спите на тъмно, можете да намалите теглото си. Изследователи от Университета в Охайо провели експеримент с мишки, при който тези, които спели при абсолютна тъмнина били много по-малко склонни към затлъстяване, в сравнение с тези, които спели на по-светло.

Как да потиснете стомашните киселини с натурални методи

Спрете да изпитвате вина

Ако сте хапнали нещо нездравословно, не бързайте да се обвинявате и самобичувате. Според Кристин Неф, доцент по човешко развитие и култура в Тексаския университет в Остин и автор: „Хората, които спазват диети са по-склонни към преяждането като отговор на стрес, породен от вина заради това, с което са се хранили.“

Въглехидрати, които помагат в отслабването

Гледайте по-малко телевизия

Средностатистическият възрастен прекарва по цели 5 часа на ден пред телевизора. Когато при едно изследване били използвани електронни системи за блокиране на телевизионните приемници, за да ограничат това време с 50%, участниците в него изгаряли средно с по 119 калории повече на ден.

Защо просото е толкова полезно

Консумирайте въглехидрати по-късно през деня

Според последните тенденции в храненето, за да отслабнете, не е нужно да премахвате изцяло въглехидратите от менюто си, а просто да промените времето, в което ги консумирате. В Израел през 2011 г. било проведено проучване, в което две групи участници консумирали по равни количества въглехидрати, но първата ги приемала през целия ден, а втората – предимно вечер. След 6 месеца повечето от доброволците във втората група съобщават, че се чувстват по-сити през деня, като същевременно са свалили по-голям процент мазнини и сантиметри от областта на талията.

Смутита за отслабване, които са и много полезни

Коментирай