Здраве и красота

Възможни причини да изпитвате постоянен глад

Защо отново сте гладни, след като скоро сте се хранили

11.08.2023г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гладът е нормален сигнал, че на тялото ви му липсват хранителни вещества. Той започва да се усеща, когато запасите ви от енергия са привършили и е време да „заредите батериите“ си отново. Ако обаче сте постоянно гладни, дори след като скоро сте хапнали нещо, това има своите причини.

Причини да сте гладни без значение колко често ядете

Постоянното усещане за глад е предизвикано от някои фактори, най-вече в начина ви на хранене. В него може да има някои грешки и неправилни подходи, които ви държат гладни. Фактори могат да се окажат и някои навици в ежедневието ви.

Вижте кои са възможните причини да изпитвате постоянен глад.

Имате високи нива на стрес в тялото

Стресът може да навреди по много начини. Един от тях е да ви кара да сте гладни постоянно и да посягате към вредни храни.

Дори да не го правите, поглъщането на много калории, макар здравословни, отново е грешен избор за здравето и фигурата. Потискането и намаляването на стреса е ключово за намаляването на усещането за постоянен глад.

Ядете много въглехидрати

Колкото повече въглехидрати преобладават в храненето ви, толкова по-често ще изпитвате глад. Въглехидратите са бърз източник на енергия, който обаче и също толкова бързо предизвиква повторно усещане за глад.

Защо се събуждате гладни?

Ако диетата ви е бедна на протеини и мазнини, а богата на въглехидрати, това е причина да сте постоянно гладни.

Пропускате закуската или някое от другите основни хранения

Закуската е най-важна за здравословен старт на деня и за повече енергия. Тя ви зарежда с хранителни вещества, като това потиска прегладняването и предпазва от консумация на излишни калории.

Закуската балансира кръвната захар и потиска усещането за глад. Ако тя е богата на протеини, фибри и полезни мазнини, това ще намали усещането за глад задълго.

Ако пропускате обяд или вечеря, това също може да ви накара да се чувствате гладни. За да се предпазите от това е важно да се придържате към три основни хранения, като между тях е добре да имате и междинни закуски, богати на здравословни хранителни вещества.

Как да се храните по-малко, но да не чувствате глад?

Не консумирате достатъчно протеини и мазнини

Протеините и мазнините дават много енергия и усещане за ситост за дълъг период от време. Ако те преобладават в храненето ви, това ще ви предпази от усещане за постоянен глад и ще ви помогне да контролирате порциите и калорийния прием.

Коментирай