Здраве и красота

Защо цикълът се появява два пъти в месеца

Възможни причини менструацията да дойде през кратък интервал

24.08.2023г. / 08 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл представлява изключително крехка система, която се влияе от множество фактори. Именно заради това постоянството на цикъла може лесно да се наруши. 

Възможно е менструацията да настъпи два пъти в месеца. Когато това се случи, има няколко възможни причини. Ето кои са те. 

Как менструалният цикъл може да засегне здравето ви

Стрес 

Стресът влияе на много равнища върху организма, функциите в него и здравето като цяло. Ако в тялото ви има повишени нива на стрес, много вероятно е именно това да е една от причините, поради които цикълът ви да се появи два пъти в месеца. Ако успеете да овладеете стреса и да му противодействате, цикълът ще се нормализира през следващия месец. 

Различни инфекции  

Инфекциите по половите пътища са друг възможен фактор, който влияе върху честотата на цикъла. Някои от вагиналните инфекции могат да причинят смущения в менструацията. Сред тях са трихомониаза и бактериална вагиноза. Ако забележите някакви оплаквания, веднага се консултирайте с лекар. 

Нарушена функция на щитовидната жлеза 

Хормоните на щитовидната жлеза контролират половите хормони. Те са свързани в една цялостна верига и ако във функциите на щитовидната жлеза има дисбаланс, това се отразява и върху нормалното протичане на цикъла. 

Възможно е не само да получите цикъла си два пъти в месеца, но и да се случи прескачане, оскъден цикъл или обратното – обилно кървене. Всичко зависи от това какъв вид е дисфункцията на щитовидната жлеза. 

Как да намалите продължителността на менструацията

Ендометриоза 

Ендометриозата представлява силно болезнено състояние, при което тъканите на матката се разрастват извън предопределеното им място. Инфилтрират се в съседни тъкани, което води не само до болезнена менструация, но и до силни спазми, коремни болки, постоянни нередовни цикли. 

Свързани статии

Бременност 

Ако сте бременна, а не подозирате, това може да е една възможна причина за поява на кървене два пъти в месеца. Обикновено се случва в началните етапи от бременността, когато яйцеклетката все още се имплантира в маточната стена. 

Рак 

Една от най-неприятните и опасни причини, поради които цикълът ви може да се появи два пъти в месеца, е рак на яйчниците, матката или шийката на матката. Никога не подминавайте оплаквания, които ви се струват нетипични и нямате обяснение за тях. 

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Внимание! Статията е информативна. Ако получите менструация два пъти в месеца, задължително се консултирайте с лекар, който да определи точната причина. 

Коментирай