Здраве и красота

Как менструалният цикъл може да засегне здравето ви

По какви начини влияе менструацията на организма

13.08.2022г. / 06 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл е много сложна система от взаимодействия, които са характерни за женския организъм. Тази сложна вълна от процеси и промени е част от живота на всяка жена, но той може да предизвика и промени в здравословното състояние. Менструацията е нормална част от функциите на женския организъм, но това не означава, че той не засяга здравето и не прави животът на жените по-труден в този момент от месеца.

Проблеми с менструацията, които не трябва да игнорирате

Кои са необичайните начини, по които менструалният цикъл може да повлияе на здравето ви?

Може да влоши астмата

Може да звучи невероятно, но менструалният цикъл може да влоши съществуваща астма. Ако сте се чудили защо получавате обостряне на симптомите без видима причина, идването на менструацията може да е в основата. Точно преди идването на цикъла или веднага след приключването му хормоните се променят. Тази промяна може да отключи леки пристъпи и влошаване на астмата, според livestrong.com.

Може да влоши синдрома на раздразненото черво

В такива ситуации може би много жени са забелязвали как при идване на цикъла се усещат проблеми в храносмилателния тракт. Червата започват да действат по-бързо, което води до разстройство, подуване, газове, усещане за тежест. Състоянието отново е свързано с промяната в хормоналния статус. Някои хормони се повишават, което отключва раздразнение на червата, в някои случаи дори леки възпаления. Простагландините, специфичен вид биохимикали, имат свойството да отпускат мускулатурата на червата, като създават условия за диария и подуване.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Може да предизвика болки в пикочния мехур

Менструалният цикъл може да се отрази и на функциите на пикочния мехур. Промяната в хормоните по време на този период, както и лекият възпалителен процес, който настъпва в малкия таз при идване на менструацията, може да предизвика болки ниско долу в коремната област, където е пикочният мехур. Възможно е и да се обострят хронични проблеми, свързани с пикочния мехур и пикочните пътища, според livestrong.com.

Може да се появи главоболие

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Главоболието по време на менструация и преди идването ѝ е един от най-често срещаните проблеми, с които повечето жени се сблъскват. Ако имате съществуваща мигрена, менструалният цикъл може да отключи пристъп или да влоши състоянието ви. Възможно е да се появи и главоболие при жени, които не страдат от мигрена.

Може да влоши депресията и тревожността

Хормоналните колебания в този период могат да се отразят негативно на настроението ви, дори да предизвикат депресивни и тревожни състояния. Жените, които страдат от депресия и тревожност, могат да изпитат по-интензивни лоши настроения и негативни мисли по време на менструация или преди настъпването ѝ.

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Коментирай
Свободно време