Здраве и красота

Топ 5 хранителни добавки за оптимално здраве

Кои добавки допринасят за нормалното функциониране на тялото

09.08.2023г. / 13 16ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите читатели редовно следят за информация и препоръки за хранителни добавки. Въпреки че съветите могат да варират в зависимост от здравословното състояние на дадено лице и индивидуалните нужди, има няколко добавки за оптимално здраве. За тях ще ви разкажем в следващите редове.

1. Мултивитамини

Мултивитамините с добро качество са една от най-важните добавки за добро здраве. Голяма част от хората не са в състояние да задоволят нуждите си от хранителни вещества само с диета. Различни проучвания показват, че хранителните продукти, които ядем днес, съдържат по-ниски нива на основни витамини и минерали от храните, които сме консумирали преди десетилетия, вероятно поради изчерпване на плодородния слой на почвата.

Поддържането на питателна диета с висококачествени мултивитамини помага да се гарантира, че даваме на телата си това, от което се нуждаят, за да функционират оптимално.

2. Омега-3

Добавките с рибено масло спомагат за осигуряването на тялото с омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини са от голямо значение за нашето здраве по безброй причини и могат да бъдат получени чрез диета, включваща редовна консумация на риба, както и с добавки. Адекватните нива на омега-3 са необходими за доброто функциониране на сърдечносъдово, респираторно, имунно и мускулно-скелетно здраве. Доказано е, че те благоприятстват регулирането на кръвното налягане, поддържат здравословно телесно тегло, подсилват имунната функция, поддържат положително настроение и насърчават здравето на мускулите и ставите.

Обикновено хората се насочват към добавки с 500-900 mg омега-3 мастни киселини, за да постигнат оптимални нива, като е препоръчителна консултация с лекар или фармацевт преди да се пристъпи към прием. Освен това се препоръчва хората да консумират 3 порции мазна риба (като сьомга, аншоа, сардини и скумрия) на седмица.

3. Магнезий

Магнезият е една от най-важните добавки за оптимално здраве, тъй като е необходим за повече от 600 ензимни реакции в тялото. Според Световната здравна организация около 75% от възрастните американци не отговарят на препоръчителната дневна доза на FDA.

Хората, които са изложени на най-голям риск от магнезиев дефицит, включват тези, които са на диети с високо съдържание на преработени храни, имат отклонения в кръвната захар или страдат от диабет, пият големи количества алкохол, приемат диуретици или инхибитори на протонната помпа, имат стомашно-чревни заболявания, дългосрочно са били на антибиотици или страдат от дефицит на витамин D.

Ниските нива на магнезий могат да доведат до проблеми с метаболизма, отслабване на костите, неравномерен сърдечен ритъм, проблеми с кръвната захар, раздразнителност и тревожност, мускулни крампи и умора.

4. Витамин D

Свързани статии

Според някои проучвания, около 88% от населението получава по-малко от оптималните нива на витамин D. Въпреки че тялото естествено произвежда витамин D чрез излагане на слънце, слънцето често не е достатъчно силно, за да отговори на нуждите на тялото. Има много фактори, които ограничават способността на тялото да синтезира витамин D чрез слънчевата светлина, включително ограничено излагане на слънце през зимните месеци, напреднала възраст, по-тъмна пигментация на кожата и използване на слънцезащитен крем и дрехи, които засенчват кожата от слънцето.

Витамин D е необходим за поддържане на здрави кости, силна невромускулна функция, добро усвояване на калций, здрав имунен отговор и поддържане на нормално кръвно налягане. Проучванията показват, че адекватните нива на витамин D са свързани с редуциране на стрес, фрактури, по-малко наранявания при спортисти и намалени нива на инфекции на горните дихателни пътища.

Според данни от изследвания се счита също, че добавките с витамин D могат да подобрят симптомите на главоболие и мигрена.

5. Пробиотици

Пробиотиците са важни за поддържане на здравето на червата, което ги превръща в ценни добавки за оптимално здраве, тъй като ние смиламе и абсорбираме хранителни вещества през стомашно-чревния тракт. Пробиотиците представляват полезни бактерии, които помагат на червата да функционират правилно. В червата може да има лоши бактерии и патогени, които да отслабят функцията на червата и да причинят заболявания. Поддържането на добър баланс между „добрите“ и „лошите“ бактерии в червата е съществено за цялостното здраве.

Бактериалните дисбаланси в червата могат да доведат до дефицит на хранителни вещества, дори ако се храним здравословно и приемаме добавки с витамини и други хранителни вещества. Изследвания показват, че добавките с пробиотик спомагат за поддържането на здрава имунна система и ограничават възпалителните процеси.

Снимки: istock.

* По материали от www.stamfordspine.com.

Коментирай