Здраве и красота

Витамини и минерали при депресия и стрес

Дефицитът на някои микроелементи може да доведе до депресия

22.07.2023г. / 17 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Депресията и лошото настроение не се влияят единствено от неприятните обстоятелства в живота. Значение има и храната, която приемате, както и това дали си набавяте достатъчно от някои витамини и минерали.

6 начина да разпознаете депресията

Хранителните микроелементи имат огромно значение за това дали в тялото ви ще се синтезират хормоните на щастието и дали ще се пренасят адекватно до необходимите тъкани в активните им форми.

Ако имате депресия, тревожност или повишени нива на стрес, вероятността да страдате от недостиг на витамини и минерали, е голяма. Някои витамини и минерали имат пряко влияние върху настроението и депресията.

Кои са витамините и минералите, с помощта на които можете да подобрите състоянието при депресия и стрес?

Витамин D

Витамин D е един от най-пряко свързаните с механизмите на депресията витамини. При недостиг на витамин D може да се отключи депресия или състоянието да се задълбочи. Този витамин участва пряко в синтеза и преноса на хормона на щастието серотонин. По тази причина при недостатъчни количества в тялото може да възникне депресия.

Витамин В12

Витамин В12 е свързан с механизмите на настроението и депресията. Той се набавя чрез яйцата, изварата, млечните продукти, както и някои видове риба, като скумрия, сардини. Намира се и в животинския черен дроб. При дефицит на витамин В12 може да възникне депресия.

Витамини В3, В6, В9

Всички витамини от група В, част от които е и В12, са важни за превенцията на механизмите на депресия. Те участват пряко в процесите на нервната система, потискат възпаленията в нея и благоприятстват за правилното протичане на функциите на нервната система и мозъка.

6 разрушаващи лъжи, в които депресията ни кара да вярваме

Витамин В3 участва в синтеза на серотонин, като действа като невротрансмитер, провеждащ сигналите между клетките на мозъка и нервната система. Витамин В6 също е участник в тези механизми, като дефицитът му може да доведе не само до депресия, но и до по-сериозни невропсихични разстройства.

Витамин В9 (фолиева киселина) е известен с важността си преди и по време на бременност заради способността му да подобрява механизмите на делене на нервните клетки. Това предотвратява и намалява риска от поява на дефекти в развитието.

Фолиевата киселина е много важна и за превенцията на депресия, както и за овладяването на оплакванията при това състояние. Витамин В9 подобрява функциите на нервната система, спомага за по-добро настроение.

5 сигурни симптома на депресия

Витамин С

Витамин С е много важен за намаляване на симптомите при депресия. Свикнали сме да го свързваме само с качествата му по отношение на имунната система, но той играе съществена роля и за нервната система, мозъка, психо-емоционалните състояния и правилното делене на клетките в тъканите.

Магнезий

Магнезият е минерал, имащ пряко участие в процесите на нервната система, преносът на нервни импулси и подобряването на функциите на нервните клетки. Можете да си го набавите от бобовите, пълнозърнестите храни, ядките, сушените плодове.

6 храни, намаляващи риска от депресия

Недостигът на магнезий се свързва с нарушени функции на нервната система, крампи, нарушен сърдечен ритъм, но и депресия.

Коментирай