Здраве и красота

Храни, които потискат оплакванията при псориазис

Кои са най-добрите храни, помагащи да намалите симптомите на суха и лющеща се кожа

29.08.2023г. / 05 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато имате някакво автоимунно или хронично заболяване, храненето се оказва огромен фактор в контрола му. Псориазисът е едно такова хронично кожно заболяване, което се влияе от това какво консумирате всеки ден. Именно заради това някои храни имат мощта да потиснат симптомите и оплакванията при псориазис. 

10 причини да поглезим кожата си със сусамово масло

И въпреки че пълното излекуване на псориазис не е възможно, контролирането му и потискането на симптомите до голяма степен е възможно именно благодарение на правилното хранене. 

Има някои храни, които допринасят за контролирането на симптомите при псориазис. Кои са те?

Зърнени храни 

Зърнените и пълнозърнестите храни имат свойството да повлияват благоприятно псориазиса. Това кожно заболяване се изостря при диета, богата на възпалителни храни. И обратното – ако включите повече фибри, имащи противовъзпалителен ефект, управлението му е по-лесно. 

Зърнените и пълнозърнестите храни са изключително полезни в контрола на псориазиса, защото ценните фибри в тях потискат възпаленията. Те са богати и на антиоксиданти, които подобряват състоянието на кожата и допълнително се борят с възпаленията. 

Моркови, тиква, сладки картофи 

Оранжевите зеленчуци и плодове, каквито са тиквата, морковите и сладките картофи, съдържа огромни количества бета-каротин. Той е антиоксидант, който има много мощни противовъзпалителни свойства специално върху кожата. Ето защо е така полезен в регенерирането на клетките ѝ и подобряване на сухотата и лющенето при псориазис. 

Защо ваната с овесени ядки е полезна за кожата и здравето

Морски дарове, риба 

Рибата и морските дарове са много ценен източник на омега-3. Мастните киселини в тях хидратират и подхранват кожата в дълбочина. Това подобрява лющенето, сърбежа, кожните плаки при псориазис. Ако редовно консумирате морска храна, това може да допринесе за трайно подобряване на състоянието на кожата. 

Свързани статии

Горски плодове 

Горските плодове са много богати на антиоксиданти. Те имат противовъзпалителни свойства, които играят важна роля при различни хронични заболявания, включително псориазис. Хапвайте повече боровинки, ягоди, къпини, малини за по-здрава кожа. 

Авокадо 

Авокадото е богато на мазнини и фибри, които оказват изключително благоприятно действие върху кожата при псориазис. То е богато на мононенаситени мастни киселини, които подхранват, омекотяват и хидратират кожата. Това я прави по-мека, гладка и не така сърбяща. 

5 кожни заболявания, подсказващи за други здравословни проблеми

Ядки 

Ядките са много богати на мазнини. Това ги прави много ценни в контрола на псориазиса, тъй като мазнините в тях са полезни за кожата – отново хидратират и обогатяват с незаменими мастни киселини, от които сухата и груба кожа има нужда. 

Коментирай