Здраве и красота

Защо се събуждате гладни?

Консумирате големи количества храна преди лягане

16.05.2023г. / 06 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кога и какво хапнахте днес? Бързо ли огладняхте след последното ви хранене, а може би често се будите сутрин гладни? Начинът на хранене е един от най-важните компоненти за добро здраве. Видът на храната, качеството, количеството, консумацията – всеки има свои график на хранене. Но защо понякога се чувствате гладни след събуждане?

Причините могат да са различни, като постоянен дисбаланс в нивата на кръвната захар, дължащ се на диабет, инсулинова резистентност, може всъщност да сте жадни след сън, а не гладни. Понякога се случва да объркаме жаждата с глад.

Вижте още няколко възможни причини за глада след сън.

Промяна в тренировъчния ви режим

Когато тренирате известно време, тялото ви се адаптира и става по-ефективно при извършването на тренировката, като в крайна сметка изгаря по-малко калории. Така че, ако решите да промените тренировката си към такава, която е не само различна, но и по-дълга или по-интензивна, може да изпитате временно увеличение на изгарянето на калории и ако имате по-малък прием на храна по време на този преход, това може да доведе до енергиен дефицит, който ви кара да се събуждате с пристъпи на глад, обясняват учени.

Разбира се това не означава да се тъпчете с храна, за да имате енергия за спорт. Просто обърнете внимание на полезните храни, количествата, които изяждате и по кое време на деня се случва това.

Протеинови закуски за енергия и отслабване

Консумирате големи количества храна преди лягане

Късната вечеря след 20:00 може да е причина на сутринта да се събуждате гладни. Според западни специалисти, някои хора са по-чувствителни към големи количества въглехидрати, което може да доведе до ниска кръвна захар след обилно хранене.

Техните тела могат да „превишат“ синтеза на хормона инсулин в отговор на богата на въглехидрати храна, особено ако въглехидратите са прости, като бял хляб, пица, бургери, десерти и т. н. Кръвната захар може да падне твърде ниско около час след хранене и това може да е причината да се будим с усещане за „стържене“ на стомаха ни за храна.

Свързани статии

Пропуснали сте хранене

Има разлика между периодично гладуване и пропускане на хранене. В динамичното ни ежедневие понякога се случва да не успеем да закусим или да обядваме. След това сме свикнали да си наваксаме с храната. Знаците за глад може да са достатъчно силни, за да събудят човек, защото тялото и мозъкът дават приоритет на храненето пред съня. Важно е да имаме балансиране в дневното меню, което да включва комбинации от полезни протеини, мазнини и въглехидрати. Храненето по този начин ще поддържа нивата на кръвната ни захар и енергия стабилни.

5 хитри съвета за балансиране на кръвната захар

Променили сте навиците си за сън, храните се нощем

Липсата на сън може да причини дисбаланс на нивата на хормоните, което съвсем естествено ви кара да се чувствате гладни, дори когато тялото ви не се нуждае от храна. Хормоните на глада, наречени грелин и лептин, стимулират или потискат апетита. Когато сме недоспали, нивата на грелин се повишават, а нивата на лептин намаляват. Това води до повишен глад и по-често похапване на вредни храни през деня. Нощните хранения също могат да ви накарат на сутринта още със събуждането да искате закуска.

Коментирай