Здраве и красота

Защо е важно да включвате джинджифил в готвенето и храненето

Какви са най-важните ползи от консумацията на невероятния джинджифил

15.08.2023г. / 08 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джинджифилът е един от най-здравословните продукти, които можете да изберете за диетата си. Той е полезен както в сурово, така и в сготвено състояние. Притежава фантастични ползи за организма и здравето, които дължи на хранителните вещества, антиоксидантите, витамините, минералите, фибрите в състава си.

Как се подобрява здравето, ако пиете редовно чай от джинджифил

Джинджифилът заслужава много специално и редовно място в готвенето. Вижте защо.

Кои са причините да включвате джинджифил в готвенето и храненето си всеки ден?

Джинджифилът подобрява храносмилането и ускорява метаболизма

В джинджифила се съдържа активното вещество гингерол. То е антиоксидант, който има мощно въздействие върху метаболизма и обмяната на въглехидратите и мазнините. Той ускорява усвояването им и превръщането им в енергия. Освен това джинджифилът повишава секрецията на храносмилателни ензими, което допълнително подобрява храносмилането.

За добър имунитет

Редовното готвене с джинджифил и включването му в прясно състояние в храненето подобрява функциите на имунната система. Неслучайно чаят от джинджифил или различни смеси, съдържащи джинджифил, мед и лимон са така популярен народен лек при настинки и вирусни инфекции.

За понижаване на холестерола

Готвенето с джинджифил е един чудесен начин да контролирате холестерола си. Джинджифилът подобрява липидния профил, като въздейства върху нивата на триглицеридите в организма. Това намалява риска от образуване на плаки по съдовете, които ги запушват и са предпоставка за сърдечносъдови инциденти.

Сироп от джинджифил – при настинки и запек

Свързани статии

За добър имунитет

Редовното готвене с джинджифил и добавянето му към ястия, напитки, пресни салати и дресинги е най-доброто, което можете да направите за имунната си система.

Джинджифилът стимулира имунните защити, като потиска действието на свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес в клетките. Той е една от причините имунната система да е затруднена в изпълнението на функциите си.

За намаляване риска от диабет

Ако включвате редовно джинджифил в храненето и готвенето, рискът ви от диабет ще е по-нисък. Джинджифилът дължи това си свойство на антиоксидантите, фибрите, ниското си съдържание на въглехидрати и изобилието от витамини и минерали.

4 напитки с джинджифил за отслабване

Той контролира кръвната захар и спомага за забавянето на усвояването на останалите въглехидрати от тялото. Това прави риска от диабет по-нисък. Освен това джинджифилът подобрява чувствителността на клетките към инсулина – една много важна предпоставка за нормалното протичане на обмяната на захарите в тялото.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 4 месеца )
Ползвам го от много години като добавка в сутрешната топла вода с лимон и мед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар