Храни за късмет за петък 13.Снимка: istock
Когато посрещнем новата година, дните и седмиците сякаш минават неусетно. Следим календара, планираме, спазваме графици. За 2025 година има интересни съвпадения от цифри, но и петък 13. В рамките на 2025 година, ще имаме само един „фатален“ петък и той ще е през месец юни. За някои хора петък 13 носи късмет, други се страхуват от лоши поличби.
Тъй като късметът никога не е излишен, ето някои късметлийски храни, които да консумирате.
Куркумата е подправка, която се използва още от древността в азиатските държави. Още тогава е била известна не само със своите вкусови качества, но и с ползите си за здравето. Също така се смята, че подправката може да предотврати лоши поличби. В индийската култура например куркумата играе жизненоважна роля в много обществени обичаи. На сватбени церемонии тя е част от празника, като символ на щастие и късмет.
Куркумата е дълбоко позитивен основен продукт в индийската култура, така че не забравяйте на петък 13 да я ползвате, когато си приготвяте нещо вкусно.
Лунните сладкиши са китайски сладкиши, като има много разнообразни рецепти. Тези вкусни десерти се считат за символи на късмет и са ключови за празника на средата на есента, но това не означава, че не можем да ги приготвяме за късмет и през останалата част от годината и особено за петък 13. Повече за лунните кексчета и как да ги приготвите, прочетете тук.
Чудесен като добавка за салата, фреш. От древни времена в средиземноморските и близкоизточните региони на света нарът се смята за плод, носещ късмет. Той е и много полезен за сърцето, имунитета, затова го хапвайте не само на петък 13.
Тези вкусни и полезни храни може да приготвите по разнообразни начини. В китайската култура те символизират благоденствие. Рибата е известна като символ на късмет и в други култури. Лещата има кръгла форма, напомня за паричка, което също се смята за късметлийско.
Споделяме няколко рецепти, които да опитате: