Здраве и красота

Оплаквания, подсказващи електролитен дисбаланс

Симптоми, които могат да са признак на нарушен баланс в калия, натрия и магнезия в тялото

22.08.2023г. / 13 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Електролитите са много важни за поддържането на редица процеси в тялото. Те са минерали, които имат свойството да пренасят нервни импулси, да контролират кръвното налягане, да участват в поддържането на водния баланс в клетките, както и да контролират наличието на соли. 

Как да намалите нивата на натрий в кръвта?

Изобщо, важността на електролитите е огромна и е важно техният баланс да се поддържа в оптимални стойности. Ако той излезе от нормални граници могат да се появят редица оплаквания.

А ако не бъдат взети навременни мерки за връщането на електролитния баланс в норма, не само здравето, но и животът могат да бъдат застрашени. 

Много са факторите, които могат да доведат до електролитен дисбаланс.

Сред тях са прекомерна физическа натовареност, тежки силови тренировки, прекаляване с кардиотренировките, вирусни и бактериални инфекции, придружени с треска, висока температура, инфекции, свързани с обезводняване (повръщане, тежка диария), нездравословна или прекалено драстична диета. 

Когато тялото изгуби голяма част от електролитите си, някои оплаквания и признаци могат да се появят. Ето някои от най-характерните. 

10 много богати на магнезий храни

Внимание! Статията е информативна. Ако имате оплаквания, за които нямате отговор, веднага се консултирайте с лекар. 

Силна умора, изтощение 

Един от признаците на недостиг на някои от електролитите или на дисбаланс в тяхното количество е умората. Ако ви е налегнало изтощение, което не свързвате с конкретна причина, електролитният дисбаланс може да е в основата. 

Когато е налице електролитен дисбаланс, мускулите не успяват да си осигурят необходимата енергия. Организмът също страда от липсата на достатъчно електролити и не успява да осигури достатъчно енергия за всички процеси. Това ви кара да се чувствате уморени и изтощени. 

Промени в сърдечния ритъм 

Електролитите са много важни за работата на сърцето. То също е мускул и неговата работа зависи пряко от баланса на електролитите в организма. Когато има недостатъчно количество калий и магнезий в тялото, а натрият е взел превес например, сърдечният ритъм може да започне да прескача и да ви кара да усещате пърхане в областта на гърдите. 

Каква е връзката между витамин D и магнезий?

Изтръпване на пръстите на ръцете и краката 

Свързани статии

Недобрият баланс в калия, натрия и магнезия в тялото може да доведе до промени в усещанията в крайниците. Те могат да започнат да тръпнат, да усещате гъделичкане, мравучкане, да изтръпват и дори да изпитвате трудности в хващането на предмети. 

Това се дължи на затруднената работа на мускулите, които страдат заради нарушен пренос на импулси от нервната система към тях поради недостатъчна наличност на електролити в кръвта. 

Сърбеж 

Сърбежът по кожата може да е предизвикан от много фактори, един от които е електролитен дисбаланс. Обикновено това се случва при по-тежки случаи, когато състоянието е било неовладяно задълго.

6 симптома на дефицит на калий

В такива случаи стените на кръвоносните съдове се втвърдяват, което оказва влияние върху нормалното захранване на тъканите с кръв, кислород и хранителни вещества. Един от признаците на този сложен процес е появата на сърбеж по кожата. 

Коментирай