Здраве и красота

Какво предизвиква болезнени крампи в краката през нощта

Причини да се появят силни спазми в мускулите

22.08.2023г. / 11 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Крампите в краката са едно от най-болезнените неща, които могат да ви връхлетят. А най-неприятното е, че в повечето случаи настъпват внезапно през нощта, прекъсват съня ви и ви карат да се гърчите от болка. 

За какви здравословни проблеми подсказват краката ви?

Единични и спорадични крампи могат да се случат понякога. Възможност е също това да се превърне в редовна тенденция, като за това си има някои причини. Когато крампите започнат да се появяват често, има няколко възможни причини организмът ви да реагира по този начин. 

Какво предизвиква болезнени крампи в крайниците през нощта?

Недостиг на минерали и електролити 

Минералите са много важни за множество функции в тялото. Някои от тях играят роля на електролити, имащи свойството да пренасят импулси от нервната система към мускулите и тъканите. 

Когато е налице дефицит на калий, натрий, фосфор или в пвоечето случаи магнезий, крампите могат да ви връхлетят. Колкото по-сериозен е дефицитът, толкова по-болезнени и чести са спазмите в мускулите, най-често в краката. 

Признаци на дефицит на калий

Дехидратирани сте 

Дехидратацията на организма може да е в основата на болезнените крампи. Когато не пиете достатъчно вода, балансът в минералите и течностите в тялото може да пострада. Това отново води до болезненост в мускулите, защото те не съумяват да работят нормално в условията на недостиг на достатъчно течности. 

Претоварване на мускулите 

Ако тренирате и наблягате на определени мускули, защото те са част от зоните, които искате да коригирате, това може да доведе до крампи. Натоварването на мускулите е също толкова важно за оформянето им, колкото и почивката им. 

Много е важно да давате възможност на мускулите да се възстановят и регенерират клетките си, за да могат да работят нормално, да се развиват, растат и оформят според целите и усилията ви. 

4 причини да консумирате сок от кисели краставички

Продължително стоене прави или седене 

Обездвижването на мускулите също може да доведе до крампи. Ако професията или ежедневието ви са свързани с това да стоите прави дълго време или да седите седнали на стол, това може да е в основата на появата на болезнени крампи. 

Свързани статии

За да противодействате на този вреден ефект, отделяйте по няколко минути на всеки час, за да се раздвижите. Стоенето прави предизвиква напрежение в кръвоносните съдове на краката, като един от ефектите е поява на крампи. Възможно е още да се появят спукани капиляри или разширени вени. 

Прекалено усилени тренировки, физическо претоварване 

Физическото изтощение предизвиква недостиг на достатъчно течности и електролити в тялото. Като естествен изход от тази сложна за организма ситуация се появяват крампи. 

Топ 10 храни, богати на магнезий (галерия)

Бременност 

Крампите са много характерен феномен и по време на бременността. Дължат се отново на дефицит на някои минерали, тъй като те се губят по-лесно от тялото на майката, защото биват пренасочени към развиващи се плод. Хапвайте повече храни, богати на минерали – ядки, зърнени, пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци. 

Коментирай