Състоянието на краката може да подсказва за вашето вътрешно здраве. От значение е дали краката ви са студени, окосмени или не, както и това дали изпитвате определени болки, схващания или проблеми с инервацията.

За какви здравословни проблеми могат да подсказват вашите крака?

Липса на окосмяване

Прекаленото окосмяване при жените обикновено се дължи на хормонални проблеми. Но ако окосмяване по краката ви липсва или е прекалено оскъдно, това може да подсказва за влошена циркулация на кръвта.

Студени крака

Студените крака са характерни за намалена функция на щитовидната жлеза, анемия, затруднено кръвообращение.

Подути крака с големи раздразнени лезии

Подуването в долната част на краката обикновено се дължи на задръжка на течности в тялото. Но ако е придружено с големи червени лезии, това може да е сигнал, че страдате от подагра. Със сигурност ще знаете, ако и палецът на крака ви е подут и силно болезнен. Подаграта се причинява от високи нива на пикочна киселина в кръвта.

Суха, лющеща се кожа

Сухата и лющеща се кожа може да подсказва за наличие на гъбична инфекция, особено ако е между пръстите на краката. Ако се разпространява нагоре по глезените пък може да подсказва за дехидратация или проблеми с черния дроб.

Миризливи крака

Миризливите крака обикновено се наблюдават при кожни инфекции на стъпалата, най-често гъбични. Обърнете специално внимание и на хигиената на краката.

Още по темата

Мускулни крампи

Болезнените схващания в долната част на краката са най-честият симптом на дефицит на магнезий, натрий и калий. Тези минерали, които са и полезни електролити, отговарят за правилната инервация и пренос на хранителни вещества към мускулите. Когато са дефицитни се случват болезнените крампи.

Изтръпване и мравучкане

Освен че краката ви могат да изтръпнат заради силно намален приток на кръв, например вследствие на продължително седене в една поза или притискане на крайника, изтръпване и мравучкане се случват при продължително неправилно контролиране на кръвната захар.

Изтръпването е характерно освен за диабета и за други сериозни заболявания като фибромиалгия, множествена склероза, увреждания на нервната система, дискови хернии с притискане на нерви.

Снимка: iStock