Здраве и красота

8 причини да ползвате масло от черен кимион

Използвайте го за борба с бръчките

02.09.2023г. / 07 36ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Това безценно етерично масло се получава от студено пресоване на семената на черния кимион. То може да се употребява както с профилактични цели, така и като общоукрепващо средство. Вероятно повечето от вас са чували за страхотните му ползи за състоянието на косата, но полезните му качества далеч не се изчерпват само с това. А кои са другите ползи от маслото от черен кимион? Ето и някои от тях:

Помага за отслабване 

Въпреки че все още не е доказано как точно, но за маслото от черен кимион може да се твърди, че насърчава здравословната загуба на тегло. При проведено проучване с жени, които приемали по 2 грама масло от черен кимион на ден в продължение за 8 седмици, се забелязва, че индексът на телесната маса намалява, а също така и телесното тегло, обиколката на талията и ханша.

Може да намали симптомите на екзема 

Няколко проучвания са установили, че маслото от черен кимион може да облекчи симптомите на екзема – състояние на кожата, което се характеризира със сухота и сърбеж. Според публикация в healthline.com проучване с животни установило, че пероралното и локалното приложение на тимохинон (съединение, което е открито в маслото от черен кимион) може да намали възпалението и подобрява състоянието на екзема при мишки. 

Понижава нивата на кръвната захар 

Постоянното поддържане на високите нива на кръвна захар доказано могат да увеличат риска от бъдещи усложнения – в това число инсулт, бъбречни проблеми и др.  Нялко проучвания показват, че при хора, страдащи от диабет, ежедневната употреба само на 2 грама масло от черен кимион може значително да намали нивата на кръвната захар, измерена на гладно. 

Помага заздравяването на раните 

Студено пресованото масло от черен кимон може да подпомогне процеса на заздравяване на раните, ако се приложе локално. Вероятно това се дължи на противовъзпалителните и антиоксидантните стойности на тимохинона (съдържащ се в него). Приемът на маслото може да помогне и за образуването на колаген в тялото, който е от ключово значение за коса, кожа, стави и сухожилия. 

Подпомага здравето на косата 

Някои от съединенията, които се съдържат в семената на черния кимион действат като естествени антихистамини, които могат да окажат положително действие при косопад. Освен това, ценното масло може да подобри здравето на скалпа, както и да хидратира кожата на главата и косата. 

Помага при борбата с бръчките 

Маслото от черен кимион съдържа над 100 вида витамини и минерали, а активният компонент в състава му (тимохинон) действа като естествено средства за подмладяване на кожата, хидратирането й в дълбочина, поддържането на еластичността ѝ и тонизирането ѝ. 

Намалява акнето 

Според някои изследвания, маслото от черен кимион може да е от полза за облекчаването на кожни състояния като акне, а това му действие може да се дължи на антимикробните и противовъзпалителните му свойства. 

Подобрява функцията на черния дроб и бъбреците 

Антиоксидантните свойства на маслото от черен кимион могат да имат защитен ефект както върху бъбреците, така и върху черния дроб. Тимохинът изглежда намалява нивото на оксидативен стрес (който представлява дисбаланс между свободните радикали и антиоксдантите в тялото). Проучване от 2019-та година показа, че маслото от черен кимион може да бъде полезно за намаляване на размерите на камъните в бъбреците и дори елиминирането им от тялото. 

Коментирай